Chinese varkensprijs stijgt 25 procent en grote vraag blijft
De Chinese varkenssector lijdt onder de handelsoorlog maar vooral de varkenspest met meer dan tien Chinese provincies waarin gevallen van Afrikaanse varkenspest worden gemeld. Officieel zijn er inmiddels 200.000 varkens geruimd in een poging de verspreiding van het virus onder controle te krijgen. Maar men vermoedt dat er nog veel meer ruimingen volgen.
Ontregeling sector
De varkenspest zorgt voor een ontregeling in de Chinese sector en dit kan volgens een rapport van CoBank's Knowledge Exchange Division de balans in de wereldwijde handel in dierlijk eiwit veranderen en wellicht potentiële voordelen voor de Amerikaanse varkenshouders bieden.
Maar de realiteit is dat Brazilië op dit moment de VS heeft ingehaald als de belangrijkste leverancier van agrarische goederen naar China. De Chinese invoer van voedingsmiddelen en landbouwproducten uit Brazilië bedroeg in september 2018 3,15 miljard euro, ongeveer 30 procent van het totaal. De invoer vanuit de Verenigde Staten bedroeg ‘slechts’ 548 miljoen euro.
Chinese consumptie blijft hoog
De Chinese consumptie van varkensvlees zal door hogere varkensprijzen wellicht niet verminderen, zo verwacht Cobank. Dat was in het verleden wel zo; toen gingen veel Chinezen het goedkopere kippenvlees kopen, maar door allerlei voedselschandalen heeft het vertrouwen in kippenvlees in China een knauw gekregen. Als de situatie rondom de varkenspest verergert of blijft, dan denkt de Amerikaanse bank dat de Chinezen uiteindelijk toch weer Amerikaans varkensvlees gaan importeren.
Het onderzoeksinstituut voor voedsel en landbouwbeleid van de Iowa State University denkt hier echter anders over. Het veronderstelt dat de Chinezen eerst varkensvlees uit Canada of de EU gaan importeren in plaats van de 62 procent vergeldingsrechten te betalen voor varkensvlees uit de VS; opgelegd als onderdeel van de aanhoudende handelsoorlog. Wellicht alleen als Canada of de EU geen varkensvlees meer zouden hebben, zou men bereid zijn de hoge tarieven te betalen, maar dan moet de situatie voor de Chinezen behoorlijk escaleren.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Twitter
Bron: Porknews