Veedichtheid België bij hoogste ter wereld
Dat blijkt uit een nieuwe wereldwijde kaart voor de verspreiding van vee en gevogelte, die de gevolgen op sociaaleconomisch, milieu- en gezondheidsvlak van de veeteelt moest meten.
De onderzoekers hopen bij te dragen „tot de uitwerking van een beleid dat het mogelijk maakt de komende decennia een veilige, duurzame en acceptabele ontwikkeling van de veehouderij sectoren te stimuleren.”
Dat zal nodig zijn, menen ze. „Op wereldschaal was de toename van de vraag naar producten afkomstig van de veehouderij nog nooit zo groot als vandaag.”
Aangepast beleid
Ze verwijzen onder meer naar de „steeds grotere druk op natuurlijke hulpbronnen en het leefmilieu" die de groei van de sector uitoefent. Daarnaast spelen ook „talrijke gezondheidskwesties", zoals het gebruik van antibiotica in de veehouderij, of „de toenemende druk op het land dat beschikbaar is voor veehouderij en de landbouw."
Obesitas, tot slot, is „een probleem waartoe de overconsumptie van verwerkte producten van dierlijke oorsprong in ruime mate bijdraagt.”
„De nieuwe wereldwijde kaart van veeteelt en gevogelte zal de evaluatie van de impact van de veehouderij vereenvoudigen en kan bijdragen tot de uitwerking van een aangepast beleid", zo stellen de onderzoekers.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Landbouwleven
Beeld: Ellen Meinen