Betere gezondheid door minder contact
Hoe je het ook went of keert, de Nederlandse varkenshouderij is de afgelopen 50 jaar vooral in staat gebleken om varkensziektes te verzamelen. Zoekende naar een steeds hogere efficiëntie lijken we vergeten dat wij het voor ziektekiemen op bedrijven wel heel gemakkelijk maken om zich te kunnen verspreiden. Een belangrijke stap naar een hogere diergezondheid zit ‘m in het beter organiseren van dierstromen, zodat er minder contact is met ziektekiemen. Gezonde varkens: het kan anders, het moet anders.
Biosecurity
Minder uitval en gezondere dieren. Er zijn vele wegen naar Rome, maar dat biosecurity onderdeel zou moeten zijn van ieder gezond, succesvol varkensbedrijf, staat buiten kijf. Meer controle op bedrijfsgebonden ziektes is vooral minder biosecurity risico’s lopen. Het is daarbij goed om te beseffen dat de grootste biosecurity risico’s ontstaan bij het verplaatsen van dieren: van buiten het bedrijf naar binnen, tussen diergroepen, van batch naar batch en van toom naar toom.
Minder contact betekent minder momenten waarbij de overdracht van ziektekiemen kan plaatsvinden. Minder blootstelling betekent een kleinere kans op ziekte en daardoor gezondere varkens. Het controleren van biosecurity risico’s levert op de langere termijn wel degelijk wat op.
Belangrijkste conclusies uit de discussies tijdens de workshops:
- Biggen terugleggen betekent ook ziektekiemen van weekgroep naar weekgroep (van batch naar batch) verplaatsen. Waarbij uitgerekend ‘de kleintjes’ het hoogste risico van ziektekiemen hebben.
- Leidend voor structuur in de batchproductie van biggen is het aantal worpen per werpgroep. Stuur daar als eerste op.
- De meest gebruikte methode voor sturen op het aantal worpen per werpgroep is slachtzeugselectie op dag 3-5 na werpen en die aanvullen met gelten waarvan de berigheid wordt gesynchroniseerd.
Pas de 10 Gouden Regels zoveel mogelijk toe op het bedrijf om ziektes zoals PRRS zoveel mogelijk buiten de deur te houden en intern verspreidingskansen te verlagen. Vraag hier de 10 Gouden regels poster aan.
De workshop ‘Betere gezondheid door minder contact’ werd verzorgd door respectievelijk Martijn Steenaert en Rutger Jansen, beiden varkensdierenarts bij Boehringer Ingelheim.
Martijn en Rutger zullen tijdens de volgende Pigbusiness avonden 'Mest & Mineralen' op 7 en 14 november a.s. wederom een interessante workshop verzorgen. Als varkenshouder kunt u zich hier gratis aanmelden.
Boehringer Ingelheim Animal Health Netherlands B.V.
Customer Support
Tekst: Elisa van Velzen
Beeld: Boehringer Ingelheim Animal Health Netherlands B.V., Pigbusiness thema-avond
Bron: Martijn Steenaert