Duitse varkenshouders kopen slachthuis
Het slachthuis in Fulda is een van de laatste slachthuizen in de deelstaat Hessen waar regionale agrariërs hun vee kunnen laten slachten. In de regio rondom Fulda zijn nog veel kleinere agrarische bedrijven actief. Door de sluiting van het slachthuis in Fulda wordt hun voortbestaan bedreigd. Oorzaak van de sluiting vormt de overname van de winkelketen Tegut door het Zwitserse Migros. De levensmiddelenketen Tegut prevaleerde om hun vlees te betrekken van een eigen slachterij. Migros daarentegen pakt de inkoop groot aan en betrekt al haar vlees van de Müller-Groep uit Birkenfeld. Met als gevolg dat er sinds eind 2016 geen slachtactiviteiten op de locatie Fulda meer plaatsvinden.
Slachten in de streek
De agrariërs uit de streek vinden dat hun varkens en runderen ook in hun omgeving geslacht moeten kunnen worden. Initiator is varkenshouder Rudolf Bühler uit Hohenlohe. Hij heeft ervaring in een dergelijk reddingsoperatie. Dertig jaar geleden richtte hij met een boerencoöperatie in Schwäbisch Hall een slachthuis op. Eind oktober vond een bijeenkomst plaats van alle direct en indirect betrokkenen. Daar presenteerde Bühler en zijn kompanen het ondernemersplan. De bijeenkomst vormde ook het startschot voor de uitgifte van aandelen van 500 euro van de 'Erzeugerschlachthof Kurhessen'. Er is een startkapitaal nodig van minimaal 250.000 euro. Niet iedereen mag aandelen verwerven. Ze wil geen inmenging van niet gewenste partijen. Een toezichtsraad controleert wie de aandelen koopt. „Zo zullen Tönnies en Nestlé geen aandelen kunnen verwerven”, stelt Bühler tegen Agrarheute. Bühler strijdt met de organisatie - 'Wir haben Agrarindustrie satt!' - al jaren tegen de macht van de grote levensmiddelenindustrie.
Slachthuis gekocht
Inmiddels heeft Rudolf Bühler het slachthuis voor 800.000 euro gekocht van de WEG-Stichting. Tal van investeringen zijn nodig om aan de hedendaagse eisen te kunnen voldoen. De eerste investeringen worden geschat op 600.000 tot 800.000 euro. Bühler hoopt 30 tot 40 procent hiervan binnen te halen via subsidies van de deelstaat Hessen en de EU. Het magazine Der Spiegel omschreef Bühler een jaar geleden als agrariër van de 14e generatie en een rebelse boer.