Vegagressie rukt op
Dit schrijft het vakblad Pig Business deze maand in het eerste deel van een reeks artikelen over dierenactivisme in Nederland. De komende maanden maakt Pig Business een analyse van de organisaties die zich bezighouden met de strijd om het dier, spreekt boeren die rechtstreeks te maken hebben gehad met dierenactivisme, praat met dierenactivisten zelf over hun beweegredenen en methodes en interviewt dierenorganisaties, journalisten, politici en overheidsinstellingen.
Hardere actiemethoden
Dierenwelzijn, (of in de ogen van de activist: dierenleed) is hot. Dierenactivisten hebben er de afgelopen jaren duidelijk een tandje bijgezet. Naast de hardere actiemethoden van organisaties als 269 Life en Animal Rights, is ook zogenoemde ‘vegagressie’ in opkomst. Dit gaat nog een stapje verder. Vegagressie wordt uitgeoefend door radicale veganisten en extreme dierenactivisten die geweld niet schuwen om vleesverkopers of vleeseters te belagen.
Zo worden gebouwen beklad met leuzen als ‘Vlees = moord’ of 'Go Vegan!’ In Duitsland worden staldeuren opengezet om dieren te bevrijden. Recent nog leidde dit tot de gruwelijke dood van twintig koeien die vrij toegang kregen tot kuilvoer en zich letterlijk dood aten.
Engeland en Frankrijk
In Groot-Brittannië worden klanten in de McDonald’s, terwijl zij bestellen of eten, getrakteerd op bloederige beelden uit slachterijen. In Frankrijk worden slagerijen en restaurants zelfs kort en klein geslagen, omdat zij vlees verkopen, of worden panden besmeurd met nepbloed. Het is slechts een greep uit de zich verhardende acties.Deze ontwikkelingen baren de politiek zorgen. Volgens CDA-Kamerlid Jaco Geurts zijn er echter nog geen aanwijzingen dat dit ook in Nederland gebeurt.
Lees het hele artikel in de nieuwe editie van Pigbusiness, verschenen op 1 november. Ontvangt u het vakblad Pigbusiness nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan.