'Als MACE komt, bouw ik nog een varkensstal'
Wilbert van Lanen houdt 1.500 vleesvarkens in Bakel en fokt zijn speenbiggen zelf op. Met slecht 3,5 hectare grond plaatst de mestafzet hem voor problemen. Hij sloot een leveringscontract af bij Mineralen Afzet Coöperatie Elsendorp (MACE), maar investeert niet in het project. Hij wil een extra stal bouwen wanneer MACE er komt en heeft de vergunning al in huis.
Die MACE-fabriek kan gebouwd worden op een industrieterrein bij Oss. De provincie Noord-Brabant werkt daar aan mee, maar bij de gemeente Oss leven bezwaren. Initiatiefnemer en voorzitter is varkenshouder Frans Meulenmeesters. Binnen MACE werken ruim 180 varkenshouders uit de Peel samen. Ze zoeken al tien jaar een locatie om jaarlijks bijna 500.000 ton drijfmest te gaan verwerken. Havenbedrijf OOC Terminals in Oss wil de installatie voor de coöperatie graag bouwen en heeft een nieuwe vergunningaanvraag - de zoveelste - zo goed als klaar.
Frans Meulenmeesters houdt in Elsendorp samen met zijn broer 700 vermeerderingszeugen en bijbehorende biggen. Het bedrijf telt 9 kraamafdelingen met 20 hokken. De dragende zeugen lopen in groepen van 6 en daarbij passen ze vloervoedering toe. Ze spenen op 28 dagen binnen een weeksysteem. De biggenafdeling beslaat 11 afdelingen van 250 dieren. Ze worden op een gewicht van 25 kilo afgezet bij 2 mesters. Er zitten traditionele putten onder de vloeren van de circa tien jaar oude gebouwen. Ook zij hebben de optie om nog bij te bouwen voor 600 zeugen.
Maximaal 10 euro
Meulenmeesters moet de mest van zijn bedrijf duur afvoeren en dat noopt hem om een probleem op te lossen: „Mestverwerking op eigen erf heb ik nooit overwogen omdat ik niet technisch ben. Vandaar dat ik me al tien jaar richt op centrale mestverwerking.” Binnen het MACE-concept houdt hij het op een maximale verwerkingsprijs van 10 euro per kuub mest. De financiering van MACE op het Osse bedrijventerrein is rond. De aanvoer van 460.000 kubieke meter mest is gegarandeerd en het concept werkt met bewezen technologieën. In België draait al ruim vijftien jaar een mestverwerkingsfabriek volgens dit concept maar dan op kleinere schaal.
„Maar we willen wel zekerheid voor de lange termijn”, stelt Meulenmeesters. „De afzet is geregeld doordat we samenwerken met een afzetorganisatie die nu al veel gecomposteerde meststoffen exporteert. Zo kunnen we een gehygiëniseerd mineralenrijk product maken uit de dikke mestfractie, dat we bovendien kunnen pelletiseren. Daar is onder meer in Zuidoost-Azië een grote afzetmarkt voor en er liggen al contacten.”
Varkenshouders Wilbert van Lanen en Frans Meulenmeesters gaan tijdens de Pig Business-avond op 7 november ook graag de discussie aan met de deelnemers over de mestverwerkingsproblematiek.
Programma:
19.15 uur: Ontvangst met koffie of thee
19.30 uur: Praktijkworkshop
19.55 uur: Gastsprekers Wilbert van Lanen en Frans Meulenmeesters
20.45 uur: Praktische workshops over Mest & Mineralen
22.00 uur: Naborrelen met een gehakbal
De Pig Business thema-avond Mest & Mineralen is aanstaande woensdagavond 7 november in de Showroom Ons Boerenerf, Banendijk 5 in Nederweert-Eind. Meld u hier aan!