'Mest is een grote uitdaging'
In het Nederlands Centrum voor Mestverwaarding (NCM) zijn de activiteiten van het Projectbureau Lokale Mestverwerking en de op export van mestproducten gerichte activiteiten van Bureau Mestafzet samengevoegd. Het NCM wordt ondersteund door het ministerie van LNV, enkele provincies en bedrijfsleven. Jan Roefs is sinds 1 januari directeur en bestuurder. Hij heeft tot taak om de ambities van de ondersteunende partijen om te zetten in een krachtig aanspreekpunt in Nederland op het gebied van mestverwaarding. Roefs, zelf ex-varkenshouder en nu nog praktiserend akkerbouwer, heeft ruime ervaring met het vermarkten van meststoffen.
„Mest vormt een grote uitdaging door patstellingen en tegengestelde belangen. Het wordt bovendien nog te veel gezien als een afvalproduct, terwijl mest en fosfaat wereldwijd schaars zijn”, zegt Roefs.
Martkgericht denken
De versnippering in de sector leidt volgens hem ook tot weinig marktgericht denken. „Iedereen houdt elkaar in een greep waar we niet uitkomen. Het NCM brengt samenhang en is een onafhankelijk aanspreekpunt waar informatie gehaald kan worden over initiatieven, marktperspectief of regelgeving, maar waar vooral ook knelpunten gedeeld worden. Op basis van die informatie en de knelpunten kunnen we initiatieven, projecten of innovaties bij elkaar brengen. Ook het openen van markten is een taak van ons”, legt Roefs uit.
Een van de concrete initiatieven van NCM, is om mestafzet te bevorderen met demo-velden in een akkerbouwgebied in Polen. „De ambassades willen hierbij helpen. We zoeken bedrijven die hierin willen samenwerken en vooral bedrijven die geduld hebben. Zo’n project is niet in een jaar klaar. Om te zien welke structurele effecten mest op een bodem heeft, heb je meestal een paar jaar nodig. De rol van het NCM is dat wij bedrijven die hiervoor belangstelling hebben, gaan helpen.”
10-jarig contract
De tweede spreker is Willem Berkhof, mede-eigenaar van het mestverwerkingsinitiatief Greenferm in Apeldoorn. „Greenferm is een initiatief om grootschalige langjarige mestverwerking in Oost-Nederland te realiseren”, zegt Berkhof. Zijn bedrijf Berkhof BV is sinds 2016 betrokken bij Greenferm, maar dan als transporteur. Sinds oktober is hij grootaandeelhouder.
Greenferm zet nu de laatste stappen om de financiering definitief te maken. Berkhof verwacht dat de bouw van de mineralenfabriek met een verwerkingscapaciteit van 350.000 ton mest, in januari kan beginnen. Het grootste deel van de mest zal uit zeugen- en varkensmest bestaan; zo’n 245.000 ton.
Van veehouders die een contract afsluiten bij Greenferm, wordt de mest het jaar rond afgevoerd. „Het betreft een 10-jarig contract. De kosten zijn 11,80 euro als basis, met daarbij een toeslag voor fosfaat van 1 euro per kilo fosfaat. Daarboven moet een transporttarief betaald worden; afhankelijk van de transportafstand”, legt Berkhout uit.
Programma:
19.15 uur: Ontvangst met koffie of thee
19.30 uur: Praktijkworkshop
19.55 uur: Gastsprekers Jan Roefs en Willem Berkhof
20.45 uur: Praktische workshops over Mest & Mineralen
22.00 uur: Naborrelen met een gehakbal
De Pig Business thema-avond Mest & Mineralen is aanstaande woensdagavond 14 november in de Showroom Farmfocus, Schapendrift 7a in Dalfsen (OV). Meld u hier aan!