Dierenleed zien, verandert vleesconsumptie niet
Nelissen ondervroeg 434 jongvolwassenen tussen 18 en 35 jaar, van wie driekwart vrouwen. Vrouwen werden specifiek ondervraagd omdat van hen bekend is dat zij eerder geneigd zijn te kiezen voor een vleesloos voedingspatroon.
Volgens de onderzoekster voelen mensen zich wel verdrietig, gefrustreerd en machteloos als zij beelden zien, zoals vorig jaar uit het Belgische slachthuis in Tielt, en hebben zij dan de intentie om minder vlees te gaan eten. Feitelijk blijven ze echter bij hun normale voedingspatroon en blijven zij even veel vlees eten.
Ecologische motieven
Een jaar nadat de beelden uit Tielt naar buiten kwamen, at meer dan één op de vijf nog steeds dagelijks vlees en was zo'n 40 procent niet van plan te minderen met vlees of dierlijke producten. Meer dan een derde voelde geen morele druk om vlees te minderen, en 57 procent voelde geen morele druk om dierlijke producten te minderen. Een derde vindt het uitdrukkelijk niet belangrijk dat mensen minder vlees eten. De groep die het laatste jaar veel meer vegetarisch is gaan eten, is klein: 9 procent. Daarnaast lijken ecologische motieven zwaarder te wegen dan dierenleed, aldus De Morgen.
Nelissen verwacht dat de beelden wel een indirect effect hebben op het voedingspatroon. „Mensen gaan dierenwelzijn belangrijker vinden en dat kan op den duur het eetgedrag veranderen”, denkt zij. Activisten zijn niet verbaasd. „Dat het geen massaal effect heeft, is niet vreemd", zegt GAIA-directeur Michel Vandenbosch in de Vlaamse krant. „We zijn gewoontedieren en er zijn ook veel campagnes van de vleesindustrie. Toch groeit de groep mensen die mindert en heeft vlees een veel slechter imago dan dertig jaar geleden. Dat komt ook door dit soort acties."