Groei van PRRS-besmette varkens 60 gram/dag lager
Het PRRS-virus wordt in hoofdzaak verspreid via direct contact met besmette varkens, via de mens (handen, kleding), besmette veewagens, bedrijfsmaterialen, injectienaalden, de lucht, sperma, of stekende insecten. Als het PRRS-virus eenmaal het bedrijf is binnengedrongen, kan het van varken op varken worden overgedragen door placentaire infectie, inademing van kleine luchtdruppeltjes of ingestie van besmet materiaal. Gewoonlijk verloopt de infectie op een bedrijf via het verplaatsen van kleine aantallen besmette biggen (van besmette moeders) van de kraamstal naar de stal voor gespeende biggen, met vervolgens horizontale overdracht naar groepsgenoten tijdens de mestfase. Varkens kunnen al door kleine hoeveelheden virus besmet raken en vervolgens gedurende lange perioden geïnfecteerd blijven en virus uitscheiden. Het virus kan zo op bedrijven gedurende meerdere jaren blijven circuleren. Volgens de GD veroorzaakt PRRS slechtere technische resultaten: minder geboren biggen, hogere uitval, hogere voerconversie, groeivertraging, kosten van medicijnen en andere behandelingen en de extra arbeid die daarmee gepaard gaat. GD berekent de PRRS op zeugenbedrijven op gemiddeld op 126 euro per zeug.
Voerconversie
Dierenarts Rutger Jansen van Boehringer Ingelheim onderstreept dat PRRS bij vleesvarkens zorgt voor een hogere voerconversie. „Dit betekent meer voer, dus hogere voerkosten en meer mest in de put, en dus hogere mestafzetkosten. Vleesvarkens die het PRRS-virus met zich meedragen, groeien 60 gram per dag minder. En dit zowel in de start, de groei als in de eindfase”, verklaart Rutger Jansen tijdens de Pigbusiness thema-avond in Nederweert-Eind. „Onderzoeken wijzen uit dat bij met PRRS besmette vleesvarkens de voerconversie stijgt met 0,15. Dit betekent 6 procent meer voer en dus ook 6 procent meer mest.”
Rekensommetje
Voordat de varkenshouder besluit al dan niet tegen PRRS te gaan enten, is het advies van Jansen om een rekensommetje te maken. Jansen: „Neem in die afweging ook de schade en het rendement in ogenschouw: de voerconversie, de groei en de mestafzet. Als per saldo blijkt dat de enting niet loont, moet je het niet doen.” Jansen onderstreept dat het hele management gericht moet zijn op gezondere varkens. „We moeten structureel zorgen voor gezondere varkens. Door steeds terug te vallen op vaccineren, redden we het niet. Gezondere varkens zijn duurzamer, hebben een beter welzijn, een lagere fosfaat-/mestproductie en zorgen uiteindelijk voor een hoger saldo.”
PRRS blijft rondwaren
Volgens Jansen krijg de varkenshouder PRRS niet van zijn bedrijf weggeënt. „Het virus blijft op je bedrijf rondwaren. Varkenshouders die het er toch van verlost willen zijn, kunnen een negen maanden durend PRRS=programma volgen.” Jansen onderstreept dat PRRS-vrij werken verre van eenvoudig is. „Het noopt tot heel nauwkeurig werken en bijvoorbeeld de looplijnen heel nauwkeurig blijven volgen. Even van de ene stal naar de andere lopen is er niet meer bij. En het terugzetten van achterblijvers naar de kraamafdeling is een doodzonde.”
Concurrentie Denemarken
Jansen onderstreept dat de hele sector zich moet blijven richten op een zo goed als PRRS-vrij land. „Doen we dat niet, dan verliezen we het van Denemarken. In dat land is circa 70 procent van de bedrijven vrij van PRRS. Voor biggen afkomstig van PRRS-vrije bedrijven betalen Duitse vleesvarkenshouders grif enkele euro’s meer.”