‘Varkenspest-vaccin stap dichter bij doorbraak’
„Ongeacht van wat er recentelijk is beschreven, zijn er grote stappen gezet in het onderzoek naar vaccins tegen AVP en zijn we dichterbij dan ooit om met goed nieuws te komen”, zegt Fernando Rodríguez van CReSA. Het Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) is een openbare stichting die in 1999 is opgericht voor onderzoek naar diergezondheid op initiatief van de Universitat Autònoma de Barcelona en Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries.
De reden waarom er zo weinig research naar een oplossing voor varkenspest gedaan wordt, is volgens Rodríguez dat varkenspest een vergeten ziekte is onder wetenschappers en maatschappij. „Men meende dat de ziekte voorbij was en geen bedreiging meer vormde. De ziekte is echter endemisch in Afrika, maar zelfs toen de ziekte in Europa aanwezig was, waren er nooit meer dan een dozijn onderzoeksgroepen geïnteresseerd in dit onderwerp. In Spanje en Portugal zijn er echter meer wetenschappers met de ziekte bezig en hebben we al veel artikelen over varkenspest gepubliceerd.”
Wereldwijd onderzoek
Niet alleen het gebrek aan focus en gecoördineerde onderzoeken van de wereldwijde wetenschap, maar ook de complexiteit van het virus is debet aan het feit dat er tot nu toe nog geen vaccin is. Rodríguez zegt echter dat vanuit Spanje grote stappen worden gemaakt. „Met betrekking tot het soort vaccin kunnen we op hoofdlijnen zeggen dat de klassieke geïnactiveerde vaccins niet tegen het AVP-virus werken. Levende verzwakte vaccins, hetzij met klassieke methoden of via genetische manipulatie, bieden daarentegen goede beschermingsniveaus bij de hoofdvariëteit van het virus. Op deze methode hebben bijna alle onderzoeksgroepen hun hoop gevestigd, zoals blijkt uit een rapport van de Europese Commissie dat onlangs is opgesteld door experts in de onderwerpen.”
Laboratoriumresultaten
In het laboratorium heeft de Spaanse wetenschap al wel succes geboekt, maar Rodríguez tempert enigszins de hoop. „Het is altijd moeilijk om de laboratoriumresultaten in de praktijk te realiseren. Het enige wat we vandaag kunnen zeggen, is dat de prototypes van vaccins die er in onze laboratoria beschikbaar zijn, 100 procent van de varkens beschermen in een experimentele opzet. Sommige dieren hebben gedurende een korte periode een verminderde hoeveelheid virus in het bloed en nasale afscheidingen in vergelijking met controles.
De directeur van CreSA pleit voor meer geld en focus om de ontwikkelingen van een vaccin tegen varkenspest te versnellen; niet alleen door de politiek maar ook door wetenschappers. „Het geld van ons onderzoek wordt door de Spaanse overheid al sinds 2004 gefinancierd, omdat ze beseft dat het AVP-virus onze economie kan bedreigen. Bedrijven als Boehringer Ingelheim en anderen zijn inmiddels geïnteresseerd in onze vooruitgang.”
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: CreSA
Bron: Pig333