Vion Good Farming Balance-concept ook in Duitsland
De varkensvleeshandel is meer en meer een mondiale markt waarbij elk specifiek deel een bepaalde kwaliteit verlangt. Zo gaan de poten en de kop naar China, Spare Ribs naar Canada, bacon naar Engeland, buik naar Korea. „Ons doel is om wereldwijd producten te leveren die afgestemd zijn op de eisen die de betreffende markt stelt”, zegt Frans Stortelder COO bij Vion. Om beter in te kunnen spelen op de verschillende behoeften in de mondiale varkensvleesmarkt introduceerde Vion in maart 2017 voor de Nederlandse varkenshouders een nieuw inkoop- en prijssysteem: Good Farming Balance. Binnen dit concept kan de Nederlandse varkenshouder kiezen uit drie aflevermodules en drie verschillende prijssystemen. Zo kan hij varkens houden die beter bij hem en/of zijn bedrijf passen tegen eventueel een gegarandeerde prijs.
Nu ook Duitsland
Vanaf dit najaar kunnen ook Duitse varkenshouders aan het Good Farming Balance-systeem meedoen. Daartoe ondertekenden de drie varkenshouders Mathias Teepker uit Handrup, Martin Demann uit Lengerich en Adreas Maas op de Eurotier in Hannover, onder het toeziend oog van Frans Stortlerder, de contracten. Zij zijn de eerste drie Noord-Duitse varkenshouders die in het Good Farming Balance-systeem van Vion stappen. De Noord-Duitse varkenshouders kunnen kiezen uit vijf leveringsmodulen. Op basis van het aandeel mager vlees: standaard, delicaat en robuust. Op basis van de afrekening op delen: basis en breed. Volgens Vion tonen varkenshouders uit Beieren ook grote belangstelling voor dit systeem.
Vraaggericht produceren
„De snelste en zekerste weg om de financiële positie in de varkensbranche te verbeteren is door meer vraaggericht te produceren. Zo kunnen we niet alleen hoogwaardige producten tegen hogere prijzen realiseren, maar optimaliseren we ook de hele productieketen. Van Good Farming Balance profiteren uiteindelijk zowel de varkenshouder als wij”, onderstreept Stortelder.
Deelname aan dit concept is geheel op vrijwillige basis. De varkenshouder maakt zelf de keuze of, en - zo ja - voor welk concept hij kiest. Hij behoudt zijn vrijheid bij het bepalen van aspecten zoals het ras, de voersamenstelling en/of voerleverancier. Ook legt Vion geen extra specifieke welzijnseisen op.Volgens Vion biedt het ‘Good Farming Balance’ een substantieel deel van de varkenshouders meer flexibiliteit en zekerheid.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Guus Queisen
Bronnen: Eigen verslaggeving, Vion Food Group