'Risico op vlees zieke dieren in supermarkt'
Daarvoor waarschuwen Britse inspecteurs, meldt Nu.nl. Slachters mogen door de nieuwe regels varkenskarkassen niet meer opensnijden om het vlees te controleren op onder meer gezwellen of bedorven stukken. Dat moet de verspreiding van schadelijke bacteriën voorkomen.
Abcessen of tbc
De Europese werkgemeenschap voor voedselinspecteurs en consumentenbescherming (EWFC) zegt dat de kans daardoor groot is dat bijvoorbeeld gezwellen in de rompen niet worden gezien en dus ook niet weggesneden.
„Afgelopen jaar zijn we tenminste 37.000 varkens tegengekomen met abcessen of tbc in hun lymfen. Deze zullen er nu niet meer worden uitgehaald", aldus een inspecteur van de EWFC. „Het is namelijk onmogelijk deze abcessen te zien als de lymfen niet worden opengesneden."
Visuele controle
De nieuwe regel is ingevoerd door de Europese Unie en gebaseerd op onderzoek van de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (FSA). De FSA meent dat het beter is om één manier van visuele controle te hanteren om kruisbesmettingen te verminderen.
Het zomaar open snijden van het vlees kan verpreiding van bijvoorbeeld de e. coli-bacterie namelijk doen verspreiden. Juist deze bacteriën baren de EU zorgen.
Tekst: Ruben van Boekel