Oktober 2018; Ziekte Thieme ǀ Excuses milieudefensie ǀ Explosieve stalbrand
5. POV: Jansen en Douma stappen per direct op
Ingrid Jansen en Eric Douma hebben met onmiddellijke ingang hun functie van respectievelijk voorzitter en vicevoorzitter van de POV neergelegd. Reden is een losgebroken machtsstrijd in de achterban. Deze zou ontstaan zijn nadat het duo eind augustus besloot om in november, tijdens de algemene ledenvergadering, afscheid te nemen.
4. ‘Mondiale bedreigingen kunnen voor Nederlandse varkenssector positief uitpakken’
Ontwikkelingen op de wereldmarkt zoals de AVP, de handelsoorlog tussen China en de VS en de droogte zijn zeker niet ongunstig voor de Nederlandse varkenssector. Dat stelt Robert Hoste, econoom varkensproductie bij WUR in zijn blog. Hij erkent dat de AVP en een handelsoorlog leiden tot extra onzekerheden en lastig voorspelbare marktontwikkelingen.
3. 4.000 biggen omgekomen bij explosieve stalbrand in Heusden
Dinsdagochtend 23 oktober zijn bij een stalbrand in Heusden zo’n vierduizend biggen omgekomen. Dat meldt de brandweer Brabant-Zuidoost. Een medewerker sprak over een explosie vlak voordat de brand uitbrak. De brandweer probeerde met man en macht te voorkomen dat de brand oversloeg op de andere stallen.
2. Milieudefensie biedt boeren excuses aan: 'Spijt van polarisatie'
Milieudefensie wil een andere koers gaan varen en met boeren de strijdbijl begraven in de discussie over duurzaamheid. Bond de organisatie tot op heden nog op een activistische wijze de strijd aan met de landbouw, nu wil Milieudefensie samenwerken met boeren en zegt ‘spijt te hebben’ van de polariserende rol die de organisatie heeft gespeeld in het maatschappelijke debat over landbouw.
1. Marianne Thieme tijdelijk weg uit Tweede Kamer
Partij voor de Dieren-leider Marianne Thieme verlaat tijdelijk de Tweede Kamer vanwege ziekte. PvdD-Eerste Kamerlid Christine Teunissen neemt gedurende haar ziekte Thiemes plek in de Kamer over. Om privacyredenen doet de partij geen nadere uitspraken over de ziekte van Thieme. Thieme gaat met ziekteverlof; volgens de reglementen van de Tweede Kamer staat daar standaard zestien weken voor.