LTO: 'Dit is ingrijpen op basis van sentiment'
De LTO-bestuurder reageert op een wetvoorstel Dieraantallen en volksgezondheid, waarover tot 14 juli a.s. een consultatieronde loopt. Doel van het wetsvoorstel is om het aantal dieren te reguleren in het belang van de volksgezondheid.
Het kabinet wil bereiken dat gemeenten en provincies zo ongewenste effecten voor de volksgezondheid kunnen beperken of voorkomen. Genoemd worden gezondheidsrisico’s in brede zin, zoals zoönosen, geur, fijnstof en endotoxinen. Provincies met veel vee zoals Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel kunnen ermee te maken krijgen. Het voorstel werd eind 2012 al aangekondigd in een kabinetsreactie op een rapport van de Gezondheidsraad over risico’s van veehouderijbedrijven voor de volksgezondheid.
Ingrijpende maatregel
Schenk noemt de mogelijkheid om het aantal dieren en veehouderijlocaties te beperken: „een zeer vergaande en ingrijpende maatregel, die de toekomst van individuele ondernemers en hun gezinnen hard kan raken.” Een grondige en degelijke onderbouwing van maatregelen is derhalve een voorwaarde om in te kunnen grijpen.
„Als een overheid maatregelen overweegt, mag je eisen dat dit gebeurt op basis van feiten en concrete aanwijzingen. De eisen aan die onderbouwing zijn in het voorstel vaag en onduidelijk. Daarmee bestaat het risico dat de wet voor andere doelen wordt gebruikt dan voor de volksgezondheid”, aldus Schenk.
Hij wijst er op dat de wet alleen geschikt is om de huidige situatie te bevriezen en dat verbetert de volksgezondheid niet: „Daar is juist dynamiek voor nodig, nieuwe en betere stallen, nieuwe technologie. Dit wetsvoorstel belemmert die dynamiek.”
Tekst: Ruben van Boekel