Synchronisatie van gelten: Wat levert het op?
Deze biggen vragen meer zorg en de neiging bestaat om deze terug te leggen naar afdelingen met jongere biggen. Dat komt het strikt all-in/all-out werken niet ten goede. Met terugleggen hou je mogelijk een infectieketen in stand omdat de biggen met verschillende leeftijden, ook een verschillende immuun- en infectiestatus hebben. Er is een kans dat de oudere biggen, de jongere biggen infecteren. Aan de andere kant kan onderbezetting, lege kraamhokken, een probleem zijn.
Batch management
Onder “batch management” verstaat men dat de biggen van dezelfde leeftijd allemaal op dezelfde manier behandeld worden op een bepaald moment. In Nederland wordt meestal per afdeling gewerkt en kunnen de afdelingen als dezelfde batch beschouwd worden als ze van dezelfde leeftijd zijn. Aangezien alle biggen van 1 batch allemaal tegelijk op hetzelfde tijdstip behandeld worden, is het meest ideale dat ze ook allemaal precies dezelfde leeftijd hebben. Dit betekent dat alle zeugen op hetzelfde moment zijn gedekt, en op hetzelfde moment werpen.
Synchronisatie van gelten
Om dit goed te kunnen managen en de beschikbare kraamhokken optimaal te kunnen gebruiken is het cruciaal om de instroom van gelten goed voor elkaar te hebben. Dit kan door synchronisatie van de berigheid van de gelten. Zodra een gelt 1 keer berig is geweest, start de synchronisatie behandeling. Zodra de behandeling wordt gestopt, wordt de gelt binnen 3-5 dagen berig. Op die manier kan precies het aantal benodigde gelten voor een dekweek ingepland worden.
Door systematisch te werken kan veel variatie in het aantal dekkingen en het aantal gedekte gelten voorkomen worden . Uitgangspunt is om altijd een gelijk aantal dekkingen en worpen per groep te halen.
Tevens zorgt synchronisatie er voor dat er beter gestuurd kan worden op de leeftijd van de eerste dekking. Er zijn minder niet-productieve dagen voor gelten voordat ze toegevoegd worden aan de zeugenstapel en dus minder onnodige voerconsumptie. Ook komt het de levensduur van gelten ten goede als zij op het juiste gewicht en leeftijd in kunnen stromen.
Door minder overbevolking in de kraamhokken en een gelijkere biggenstroom kan er strikter all-in/all-out gewerkt worden. Binnen de batch zijn de biggen immers van dezelfde leeftijd. Bedrijven die dit toepassen hebben minder risico op het verspreiden van infectieziekten en zodoende een lagere biggensterfte en antibioticagebruik.
Vraag advies aan uw dierenarts voor het synchroniseren van gelten op uw bedrijf.
Tekst: Ceva
Beeld: Ceva