Afvalstoffenheffing asbestdaken vervalt
Met de maatregel wil de Kamer boeren en bedrijven die nog een asbestdak moeten saneren, tegemoet komen in de kosten. Alfred Jansen, LTO-bestuurder met portefeuille Veiligheid & Pacht, heeft uitgerekend dat de vrijstelling boeren ongeveer 50 cent per vierkante meter gesaneerd dak scheelt. Een druppel op de gloeiende plaat, erkent hij. „Maar het zijn wel kosten die boeren nu niet hoeven te maken.” Hij hoopt dat hiermee ook kan worden voorkomen dat asbest illegaal op landbouwgrond of in de natuur wordt gestort.
Pot is leeg
Jansen verwelkomt de stap, maar had nog liever gezien dat er geld werd gestort in de pot van de Stimuleringsregeling voor het saneren van asbestdaken. Die regeling loopt nog tot en met 2019, maar de 75 miljoen euro in de pot zijn sinds dit najaar schoon op. De kans dat die pot wordt bijgevuld, lijkt niet groot, vreest Jansen. Overheid en gemeentes en provincies schuiven die hete aardappel over en weer naar elkaar toe. „Maar ik geef de strijd niet op.”
De vrijstelling van de afvalstoffenheffing kost de overheid tot 2024 38 miljoen euro. Om deze post af te dekken, gaat het tarief van de afvalstoffenbelasting met 73 cent omhoog naar 32,12 euro per 1.000 kilogram afvalstoffen. Alleen asbestplaten die dienden als dakbedekking vallen onder de vrijstelling. Voor met grond of bouwpuin vermengde asbest blijft de afvalstoffenheffing gelden.
20 procent meer
In de agrarische sector is inmiddels ruim 20 miljoen vierkante meter asbestdak gesaneerd. Volgens een recente inventarisatie moet er echter nog vier tot vijf keer die hoeveelheid gedaan worden. Dat is 20 procent meer dan gedacht. De kosten hiervoor bedragen naar schatting ruim 1,5 miljard euro. Tot nu toe lag het saneringstempo – met subsidie – op circa 7 tot 10 miljoen vierkante meter asbestdak per jaar.