Biosecurity verbeteren, maar Hoe dan? – Deel 1 van 3
Biosecurity speelt een fundamentele rol in de varkenssector. Zeer veel verschillende factoren spelen een rol in de insleep en verspreiding van ziekten op het varkensbedrijf. Een beoordeling van de biosecurity-maatregelen op uw bedrijf stelt u in staat de kritieke punten te leren kennen die verbeterd kunnen worden om de biosecurity in uw stallen te vergroten.
Makkelijker gezegd dan gedaan?
Dat biosecurity belangrijk is om aan te pakken mag wellicht alom bekend zijn, maar HOE dan? Om u hierbij te ondersteunen heeft HIPRA een Biosecurity poster ontwikkeld, die u als bijlage bij de Pigbusiness van december aantreft. Op deze poster zijn schematisch de relevante onderdelen van het biosecurity-plan weergegeven. Tevens kunt u op de poster aangeven of en wanneer deze zijn besproken met uw adviseurs. De specifieke onderdelen worden in de twee volgende delen uit deze serie behandelt. Deze zijn ook na te lezen in het begeleidende boekje bij de poster.U kunt het boekje hier opvragen.
Om stabiliteit van reeds bestaande maatregelen te kunnen beoordelen en nieuwe werkwijzen te kunnen implementeren/evalueren is het noodzakelijk om de beoordeling op regelmatige basis (om de 6-12 manden) uit te voeren.
Een eerste stap
Om te beginnen kunnen we de biosecurity indelen in:
EXTERNE BIOSECURITY
Alle maatregelen, voorschriften en procedures die genomen worden buiten het bedrijf om de insleep van ziekteverwekkers te voorkomen.
INTERNE BIOSECURITY
Werkwijzen en methodes die toegepast worden binnen het bedrijf met als doel de verspreiding van ziekteverwekkers tussen de dieren op hetzelfde bedrijf te minimaliseren.
In de komende weken zullen wij u verder informeren over de verschillende onderdelen waaraan u kunt denken om zowel de interne als de externe biosecurity te verbeteren op uw bedrijf.
Wilt u direct aan de slag? Neem dan contact op met ons, of met uw dierenarts.
Tekst: Herman Prüst