‘Antibioticavrije ketenproductie mogelijk'
„Voor individuele varkenshouders is het moeilijk om antibioticavrij te produceren en dit vol te houden”, zegt Lenie Klein Holkenborg, programmaleider antibioticavrije ketens van het InnovatieNetwerk. '
Daarom ontwikkelden beide partijen in 2010 een ketenaanpak, met de focus op verbetering van de gezondheid bij varkens. Bij KDV zijn 300 varkenshouders en verschillende andere ketenspelers aangesloten.
Criteria
Vanuit hun gezamenlijke visie bedachten ze criteria voor diergezondheid te meten en te borgen én negen thema’s die van belang zijn om aan de criteria te kunnen voldoen. „Veel ziektes van varkens zijn een gevolg van stress”, vertelt Klein Holkenborg.
Geboortestress en speenstress zijn allebei thema’s. Een varkenshouder kan veel doen om de stress tijdens de geboorte en het spenen zoveel mogelijk te beperken. De keten schrijft niet voor hoe dit moet gebeuren maar wijst er op dat dit een belangrijk thema is en biedt informatie hierover.
Minder stress
Daarnaast heeft de keten besloten om spenen voor vier weken te verbieden omdat dit van groot belang is voor de gezondheid van de big. „Dit levert minder stress op dan wanneer dit al na drie weken gebeurd”, zegt ze.
Een ander thema is drinkwaterkwaliteit. „Er mag bijvoorbeeld geen medicatie via het drinkwater verstrekt worden omdat dit te risicovol is”, aldus Holkenborg.
Visie, feedback, actie
De keten werkt daarbij altijd volgens de drie stappen, visie, feedback en actie. Wanneer er op de slachterij bijvoorbeeld veel afkeur is als gevolg van longaandoeningen, krijgt de varkenshouder een signaal en wordt om een verbeterplan gevraagd.
Waar nodig begeleiden ketencoaches de varkenshouders om samen een oplossing te vinden. Omdat de keten veel informatie heeft, kan de keten ook gemakkelijk helpen met het zoeken naar oorzaken en oplossingen
Positieve resultaten
De resultaten zijn zeer positief: in 2013 was het gebruik van antibiotica in de gehele Keten Duurzaam Varkensvlees al teruggebracht tot gemiddeld 76 procent voor vleesvarkens en 80 procent voor zeugen. Dit ligt ver onder het landelijk gemiddelde (64 procent voor vleesvarkens en 58 procent voor zeugen). Ook groeit het aantal individuele bedrijven in KDV dat géén antibiotica gebruikt gestaag.
KDV verwacht met haar aanpak in 2016 een gemiddeld antibioticagebruik van minder dan 1 dd/dj (DierDagDosering per dierjaar). Dit betekent meer dan 95 procent reductie.
Vrijdag 26 juni gepresenteerd
Aanstaande vrijdag 26 juni worden de resultaten gepresenteerd, tijdens de KDV innovatiedag op het bedrijf van de familie Verhoeven, aan de Maastrichterweg 150, 5556 VA Valkenswaard. In de ‘Stal van de Toekomst’ kunnen bezoekers ook te zien hoe moderne stalinrichting in belangrijke mate bijdraagt aan antibioticareductie. Om 12:30 uur is de ontvangst met een lunch en om 13.30 uur start het programma.