Belgische boerenorganisaties luiden de noodklok over situatie varkenshouders
De economische gevolgen van de AVP voor de Belgische varkensbedrijven zijn zeer groot stellen het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) en de Boerenbond. Ze wijzen erop dat de prijsvorming van de varkens grotendeels afhankelijk is van de grillen van de afnemers op de Europese markt. Voorlopig voorzien beide organisaties nog geen herstel van de markt. De gevolgen van de zeer lage prijzen worden op steeds meer varkensbedrijven zichtbaar: almaar stijgende verliezen. Omdat de moeilijke situatie aanhoudt, hebben de sectorvakgroepen van beide organisaties een maatregelenpakket uitgewerkt, dat ze voorleggen aan de andere ketenpartijen en de overheid.
Overheidsmaatregelen
Met landbouwminister Schauvliege overlegde een delegatie over maatregelen die genomen kunnen worden om de sector door de crisis heen te helpen. De Boerenbond betitelt het als een constructief gesprek met een positief gevolg. Zo zoekt de minister een oplossing voor de Rendacfactuur. Verder gaat ze met de banken overleggen over uitstel van aflossingen en overbruggingskredieten voor bedrijven die in zwaar weer zitten. Varkenshouders kunnen bovendien een beroep doen op een overheidswaarborgregeling bij kredieten. Bij de Europees landbouwcommissaris Hogan gaat Schauvliege aandringen op Europese ondersteuningsmaatregelen voor de varkenssector.
Open overleg bij Febev
De Boerenbond en het ABS klopten ook aan bij de Febev (de beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels). Gezien de moeilijke financiële situatie bij de varkenshouders vragen de Boerenbond en het ABS aan de slachthuizen dringend om de prijskloof met de buurlanden te verkleinen. Door het grote prijsverschil vindt het Belgische vlees gemakkelijker een weg naar het buitenland, maar het leidt er ook toe dat in België weinig voorraden worden opgebouwd. Daarnaast is het zo dat de buitenlandse vleesaankopers de vleesprijzen graag zo laag willen houden.
Verhoging 2,5 cent
Volgens de Boerenbond geven de slachthuizen aan dat zij het prijsverschil momenteel niet kunnen overbruggen, omdat zij met problemen kampen die ze niet volledig kunnen wegwerken. Desondanks en gezien het feit dat de noteringen in Duitsland en Nederland onveranderd blijven, kondigden de slachterijen op het overleg aan dat ze hun noteringen met 2,5 cent/kg geslacht gewicht te verhogen.