Wageningen ontwikkelt rekenmodel bepalen emissiewaarden PAS
Het is inmiddels algemeen bekend dat voer- en managementmaatregelen een invloed hebben op de reductie van de ammoniakemissie uit stallen. Maar welke daadwerkelijke effecten dit heeft in elke praktijksituatie is zeer lastig en kostbaar om te meten. In de afgelopen decennia heeft Wageningen Livestock Research veel kennis vergaard en kon daardoor een rekenmodel ontwikkelen dat de praktijkmetingen behoorlijk nauwkeurig benadert.
Het rekenmodel gaat uit van invoergegevens die relatief eenvoudig verkregen kunnen worden, zoals hokontwerp, staltemperatuur, duur productieperiode, begin- en eindgewicht, voer- en wateropname en voersamenstelling. Wageningen UR en het ministerie van LNV hopen dat het rekenmodel varkenshouders en hun adviseurs kan ondersteunen om goede besluiten te nemen die de ammoniakemissie verlagen. Het huidige model kan toegepast worden om effecten van een groot aantal maatregelen op de ammoniakemissie door te rekenen. Een simpele versie van dit model wordt al gebruikt als ondersteuning voor proefstalaanvragen.
VIC Sterksel
Metingen op het Varkens Innovatie Centrum Sterksel, waar de effecten van verschillende voermaatregelen zijn getest, tonen aan dat deze in het algemeen goed overeenkomen met de modelmatig berekende emissiewaarden. Bij vleesvarkens en, in iets mindere mate, ook bij zeugen kon het rekenmodel ook een goede inschatting maken van het aandeel van de ammoniakemissie vanaf de vloer en vanuit de mestkelder. Bij biggen werd de vloeremissie te laag ingeschat in de tweede helft van de opfokperiode, waarschijnlijk als gevolg van een slechte mestdoorlaat van de roostervloer. Het effect van een verlaagd eiwitgehalte in het voer kon goed worden voorspeld met het model. Daarentegen kon het effect van verzurende voeders nog niet goed worden voorspeld.
Verbeteringen model
Ook in de toekomst zullen continu nieuwe kennis en inzichten beschikbaar komen waarmee het model kan worden verbeterd. In dit onderzoek is het model voor een aantal voermaatregelen gevalideerd bij vleesvarkens, gespeende biggen en drachtige zeugen. Verdere validatie op praktijkbedrijven met andere maatregelen is wenselijk.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Agrio archief
Bron: Wageningen UR