Column: Strijd om varkensprijs wordt weer heviger
Dat slachterijen de varkens graag willen hebben, is prettig want er is ook voldoende aanbod en deze wordt dus ook vlot opgenomen. Maar elke stap naar een betere prijs is het resultaat van een serieus kat en muis spel. Deze week werd er dus een klein succesje geboekt. Daarentegen worden de geruchten verspreid dat zowel de Duitse als ook de Nederlandse slachterijen het tijd vinden om de prijs van de vleesvarkens te laten dalen. Een gehoorde opmerking daarbij is ‘Ze willen hun zakken verder vullen over de rug van de vleesvarkenshouder’. En daar zit, gezien de strategie van de slachterijen, wel een kern van waarheid in. De slachterijen hebben namelijk aangekondigd de komende tijd veel te willen invriezen om dit varkensvlees in het komend voorjaar in China te gaan verkopen. Nu tegen lage prijzen inkopen, slachten en invriezen en straks voor hoge prijzen aan de hongerige Chinezen te verkopen. De marge is voor de verwerkers en niet voor de varkenshouder.
Hand op draaiknoppen
Houden de Duitse en Nederlandse slachterijen een stevige hand op de draaiknoppen van de varkensprijs; elders in Europa wordt wel de ruimte voor een hogere prijsstijging gevonden, zoals in Denemarken en zelfs België. Echter, in de strijd om de varkensprijs in Duitsland en Nederland moeten vleesvarkenshouders in de komende weken vermoedelijk rekening houden dat deze door hen wordt verloren. Uitgaande van dit scenario, maar met een meer dan positieve basis in vraag en aanbod, blijft de Boerenvarkensprijs ook deze week onveranderd 1,46 euro staan.
Vlag uitgehangen
Op de vleesvarkensmarkt mogen partijen de degens met elkaar kruisen; dat geldt niet voor de biggenmarkt. De vlag is door de zeugenhouders uitgehangen, want door het steeds krapper wordende aanbod bij een grotere vraag wordt er thans steevast een hogere prijs geboden. De komende weken zal de prijs nog wel verder blijven stijgen, maar of dit daarna verder doorgaat als de slachterijen hun wil doordrukken, is maar zeer de vraag. Boerenbiggenprijs stijgt met de onzekere toekomst daarom ‘slechts’ met 2 euro naar 37,50 euro.