Varkenspest nog niet voorbij: 181 besmettingen
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/01/47/875/image_1.-detail.jpg)
Dat er toch weer 14 extra gevallen in één week zijn gevonden, is een beetje een domper voor de Belgische varkenshouderij, die juist hoopte dat het hoogtepunt voorbij zou zijn. Maar het Wetenschappelijk Comité in België waarschuwde twee weken terug al dat de kans groot is dat het virus verder verspreid wordt binnen de besmette zone ‘gezien de epidemiologie van het virus’. Uitroeien van het varkenspestvirus is een kwestie van de lange adem. In overleg met de Europese Commissie is besloten de besmette zone te herzien en te vervangen door twee aparte zones: een zone I en een zone II.
Open gesprek
Afgelopen week stelden de Belgische landbouworganisaties het aanslepend prijsverschil tussen de landelijke noteringen van zowel biggen als vleesvarkens, en de buitenlandse prijzen aan de kaak. Het luidt dat er met FEBEV, de federatie van de slachterijen en de vleesverwerkers, een ‘open gesprek’ was. De BPG-notering (geslacht) werd met 2,5 cent verhoogd, maar er blijft een kloof. Vooral problemen rond de afzet worden daarvoor als reden aangehaald.
Eigen belang
Op EuroTier pleitte directeur Clemens Tönnies van de gelijknamige Duitse slachterij, dat er bij handelsakkoorden onderscheid wordt gemaakt tussen een uitbraak van varkenspest bij everzwijnen en die bij varkens. Zolang er geen varkens geïnfecteerd zijn, zouden er geen landgrenzen gesloten mogen worden. Uiteraard spreekt Tönnies vanuit een eigen belang, want iedereen in Duitsland gaat er vanuit dat ook hier besmette zwijnen zullen worden aangetroffen.
![Foto van Reinout Burgers](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/34/075/img_2306_-thumbnail.150x150.jpg)
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Agrio archief
Bron: FAVV