Varkens in Nood reageert op commotie over persbericht stalklimaat
NVWA stelt dat er helemaal geen wettelijke norm bestaat. „Dat hadden wij niet moeten schrijven, daarin heeft de NVWA volkomen gelijk”, stelt Schouten. Varkens in Nood erkent ook geen contact gehad te hebben met de NVWA over het persbericht naar aanleiding van het onderzoek in de varkensstallen. „We hebben wel al jaren contact met NVWA over de luchtkwaliteit in stallen en over het protocol dat ontwikkeld werd. Specifiek voor dit persbericht hebben wij geen contact gehad met NVWA”, aldus Schouten.
Volgens de NVWA komen ook andere conclusies van Varkens in Nood niet overeen met de eigen bevindingen. „De NVWA heeft in 4 van de 60 gevallen geconstateerd dat de luchtkwaliteit niet in orde was", verklaarde Mariella Simon van de NVWA. „Er vindt door ons nog een nadere analyse plaats. De cijfers die Varkens in Nood noemt, komen ons niet bekend voor.”
Leugens
De organisatie Anti Varkens in Nood, opgericht door Chantal Michielsen en Hans Ubbink fileert de conclusies en beschuldigt Varkens in Nood van leugens. „Eerder hebben we in een aantal blogs de onjuiste cijfers ontmanteld en de juiste cijfers hier tegenover gezet”, aldus Michielsen op de website van Anti Varkens in Nood www.a-vin.nl en in een gastcolumn op Pig Business.
Schouten stelt dat het geen ‘geheim is’ dat de luchtkwaliteit in veel stallen te wensen overlaat en dat dit sinds de komst van de luchtwasser nog verergerd is. „We baseren ons op uitlatingen in de vakmedia van klimaatexperts. Wij juichen het toe dat er nu een protocol is om de luchtkwaliteit tijdens inspecties te controleren. Ook mooi om aan de reacties te zien dat varkenshouders soms ook schrikken van de metingen in hun stal. Wij schrokken ook van de vaak te hoge ammoniakwaardes. In 43 procent van de gemeten hokken (op die 23 bezochte bedrijven van januari tot april 2018) was de ammoniak te hoog. Boven de 20 ppm. We weten dat eigenlijk 10 ppm al niet prettig is voor mens en varken, maar voorbij 20 ppm is het schadelijk voor de slijmvliezen.”
Schouten erkent dat Varkens in Nood niet had moeten schrijven dat dit een wettelijke norm is. „Daarin heeft de NVWA volkomen gelijk. De wet schrijft slechts voor dat de luchtkwaliteit in de stal de dieren geen schade toe mag brengen. De norm van 20 ppm is vastgesteld door de WUR en NVWA om te gebruiken in de stal. In andere landen wordt overigens ook dezelfde norm van 20 ppm aangehouden, dus het is een logische afkapwaarde”, vindt Schouten.
Intrigerend
Varkens in Nood vindt het intrigerend dat er ondanks de soms verhoogde waardes, vaak geen rode ogen of andere kenmerken bij varkens zijn aangetroffen. „Zelfs bij gemeten ammoniakwaarden van 60 en 70 ppm zijn er vaak geen rode ogen gesignaleerd. Dat vind ik vreemd. Kan zijn dat de waardes pas kort zo hoog zijn, kan zijn dat het lastig is dit goed en snel te inspecteren in de stal, ik weet niet wat de verklaring is.”