Belgische varkenshouders eisen 80% afschot wilde zwijnen
Circa 150 Vlaamse en Waalse varkenshouders protesteerden dinsdag in Namen bij het kantoor van de Waalse landbouwminister René Collin. De Belgische boerenorganisaties pleiten voor een reductie van 80 procent van het bestand wilde zwijnen. Volgens Vilt vrezen de organisaties voor de economische gevolgen van de Afrikaanse varkenspest (AVP) en wijzen ze erop dat de everzwijnen altijd al veel overlast veroorzaken in de vorm van wildschade aan landbouwgewassen. Volgens experts is de Waalse populatie wilde zwijnen met 400 procent toegenomen in de afgelopen 20 jaar.
Halvering populatie
Tijdens een overleg met een afvaardiging van de Vlaamse Boerenbond, het Algemeen Boerensyndicaat en de Waalse FWA zegde minister Collin toe te streven naar een halvering van het aantal wilde zwijnen in Wallonië binnen twee jaar. Het uitroeien van de wilde zwijnen in het besmette gebied moet snel snel gebeuren omdat ze binnenkort dit gebied gaan verlaten en uitzwermen om voedsel te zoeken.
Vlaanderen
De Vlaamse boerenorganisaties eisen ook in Vlaanderen een forse reductie van de wilde zwijnen-populatie. Maar de verantwoordelijken in dit Belgisch landsdeel zijn erg terughoudend „Los van welke maatregel een landbouwer nu neemt ter bescherming van zijn percelen of varkensbedrijf: het is dweilen met de kraan open zolang de overpopulatie van wilde zwijnen niet daadwerkelijk fors wordt aangepakt. We eisen van de Vlaamse overheid een aanpak naar Waals voorbeeld. In eerste instantie voor de varkensintensieve provincies Limburg en Antwerpen”, stelt de voorzitter van de Boerenbond Sonja De Becker. De aanpak van de wilde zwijnen-overpopulatie staat volgens haar al ruim tien jaar, zonder resultaat, op de agenda. „Integendeel. De populatie en de daarmee gepaard gaande overlast is in die periode fors gestegen. In september is daar de AVP-dreiging bijgekomen. De Vlaamse varkenssector ondervindt daar nu de economische gevolgen van. De prijs van het Belgisch varkensvlees is sinds de AVP-ontdekking fors onderuit gegaan.” De milieufederatie Inter-Environnement Wallonie-Bruxelles en vertegenwoordigers van de bosbouw steunen de protestactie. Ook zij willen de populatie everzwijnen gereduceerd zien; de één vanuit een ecologisch standpunt en de ander vanuit uit economische overwegingen.