Gedeputeerde Spierings: Familiestal heeft de toekomst
Vanuit dierenwelzijn is de Familiestal een prachtig initiatief, maar menig varkenshouder kijkt toch met gemengde gevoelens naar de stal. De zorg bestaat namelijk dat een dergelijke huisvesting in de toekomst wellicht standaard gaat worden vanuit wetgeving zonder dat er een stevig verdienmodel onder staat. Die zorg, zeker in Brabant, is redelijk realistisch, want de provincie Brabant heeft het project met een soepele lening van 550.000 euro ondersteund. Het project past bovendien in de visie van de provincie. De Brabantse gedeputeerde Anne-Marie Spierings gaf, samen met de Boekelse wethouder Martijn Buijsse, dan ook het officiële startschot. „Aanklooien, proberen, gewoon doen. Dat zijn de manieren om tot vernieuwing te komen. Dit is een stap vooruit waar iedereen blij van wordt. De eerste keer zal niet perfect zijn, maar ga gewoon door. Dit concept heeft de toekomst", aldus Spierings tijdens de openingsceremonie.
Varkenstoilet
Ondanks de zorg van sommige varkenshouders heeft de familiestal wel degelijk elementen die voor varkenshouders interessant zijn, zoals het varkenstoilet. De inrichting van de familiestal is door Wageningen Universiteit bedacht, die onderzocht wat varkens willen. Zo worden varkens met ‘snoepjes’ naar het toilet gelokt zodat mest en urine gescheiden kunnen worden en de stank en uitstoot van ammoniak verminderen. Daarnaast is een belangrijke onderzoeksvraag of de biggen minder gestrest zijn als ze in families leven en dat ze daardoor ook minder vatbaar voor ziektes zijn en beter groeien.
Blije varkens
De initiatiefnemers geloven dat de familiestal de toekomst van de duurzame varkenshouderij is. Zij hebben hooggespannen verwachtingen van de eerste proefstal, De familievarkensstal moet zorgen voor blije varkens, boeren, buren én vleeseters. „Lekker leven, dat proef je”, vertelt Tjacko Sijpkens, directeur van Big Development, aan het Brabants Dagblad. Sijpkens zegt vier jaar over de stal nagedacht te hebben, samen met varkensboeren, wetenschappers, technologen, architecten en bouwers. Het benodigde geld, ‘een kleine vier miljoen euro’, komt van subsidies en bijdragen van deelnemers. Varkenshouder Ivo Bekkers gaat de zeugen en biggen verzorgen.
De eerste proefstal in Venhorst moet eind maart klaar zijn. Een maand later komen de eerste bewoners: 56 zeugen. In september worden de biggen verwacht. Het aantal familievarkensstallen moet de komende jaren groeien. Dat kan volgens de initiatiefnemers snel gaan; de stal is een soort bouwpakket dat binnen een paar weken kan staan.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Het Familievarken
Bron: Brabants Dagblad