Column: Varkenshandel is stoelendans tussen vraag en aanbod
Maar dit is een stoelendans waarbij elke logica ontbreekt, want in een markt van vraag en aanbod is het gebruikelijk dat de prijzen dalen of stijgen naar gelang er teveel of te weinig varkens zijn. Die vlieger gaat blijkbaar alleen in 2018 niet op. Het aanbod is weliswaar ruim, maar dit ruime aanbod wordt wel heel vlot opgenomen en er zijn, vooral Duitse slachterijen, die ook nog wel extra varkens willen. De vraag loopt voor het aanbod uit en dat zou normaliter moeten betekenen dat de varkensprijs stijgt, maar u raadt het al. Deze week geen centje erbij.
Vóór de Kerst
Voor de komende weken wordt het aanbod wellicht nog groter, want de slachterijen geven duidelijk aan dat er in week 52 niet wordt geslacht. Voor de markt kan het overigens wel eens gunstig zijn als alle varkens zoveel mogelijk vóór de Kerst worden geslacht, zodat de handel volgend jaar met een schone lij kan beginnen. De situatie ziet er echter voor de varkenshouders op dit moment ongunstig uit. Waar we in afgelopen weken nog hoop op een kleine verhoging hadden, zal voor de komende weken de hoop worden gevestigd op een ‘onveranderd’. Ondanks de sombere voorspelling, lijkt de markt na de periode Kerst en Nieuwjaar wel iets positiever te worden. Voor deze week blijft de Boerenvarkensprijs vooralsnog onveranderd op 1,46 euro staan.
Patstelling
De patstelling in de varkenshandel zou eigenlijk ook een negatieve impact moeten hebben op de biggenmarkt. Maar niets is minder waar, want de stemming op de biggenmarkt blijft positief. Het kleinere aanbod wordt vlot opgenomen en er zijn voor elke stal niet direct biggen beschikbaar. Waar Duitsland en België het deze week nog op een stijging van plus 1 euro houden, stijgt de Boerenbiggenprijs door de positieve stemming en beperkt aanbod met 2 euro naar 39,50 euro.