Aanpak van salmonella is een win-winsituatie
GD organiseert in samenwerking met MS Schippers een thema-avond op 6 december a.s. bij GD in Deventer over de aanpak van salmonella. Linda Peeters vertelt meer over de achtergronden en risicofactoren van salmonella en Mart Smolders geeft tips voor een effectieve aanpak in de praktijk. Er zijn nog plaatsen beschikbaar. Klik hier om u in te schrijven.
Waarom is de aanpak van salmonella belangrijk?
Salmonella is een besmettelijke darmziekte die veroorzaakt wordt door de salmonellabacterie. Het is een gramnegatieve staafvormige bacterie en er bestaan meer dan 2500 verschillende types van. De belangrijkste zijn Salmonella Typhimurium en Salmonella Derby. Salmonella komt op vrijwel ieder varkensbedrijf voor. Ongeveer 95% van de besmettingen verloopt zonder klinische verschijnselen. De varkens worden er dus niet echt ziek van. Waarom zou je het dan toch aanpakken?
De belangrijkste reden is dat salmonella een bedreiging vormt voor de volksgezondheid. Salmonella is een zoönose, wat inhoudt dat het overdraagbaar is van dier op mens. Salmonella vormt vooral een risico voor mensen met een verlaagde weerstand. Daarom is het belangrijk om salmonellabesmettingen bij dieren te verminderen.
Linda Peeters, GD-dierenarts sector varkens, is bezig met een PhD-traject aan de universiteit van Gent op het gebied van salmonella.
"Strikte hygiënemaatregelen in het slachthuis hebben al voor een flinke daling van salmonella gezorgd. Door nu nog strikte maatregelen te hanteren op varkensbedrijven kan dit percentage nog verder teruggebracht worden”, aldus Linda Peeters.
Anders dan in Nederland ontvangen Duitse varkenshouders wel een strafkorting van slachterijen als zij met salmonella besmet vlees leveren. Dus voor de biggenexport speelt de aanpak van salmonella zeer zeker een belangrijke rol.
Hoe zit dat met OD-waarden?
Op bedrijven met meer dan 31 vleesvarkens worden drie keer per jaar bloedmonsters getest op antistoffen tegen salmonella. Hier komt een OD-waarde uit, uitgedrukt in een percentage. De OD-waarde (%) geeft aan hoeveel antistoffen tegen salmonella in het bloed aanwezig zijn. Per periode van vier maanden krijgt elk bedrijf een score. Op basis van de uitslagen wordt een bedrijf ingedeeld in een categorie. De categorie-indeling is een maat voor het risico dat de vleesvarkens van het bedrijf met salmonella vormen.
- Categorie 1: gering risico
- Categorie 2: matig risico
- Categorie 3: hoog risico
Categorie 3-bedrijven worden nu door IKB Varken nog niet verplicht om maatregelen te nemen. Toch is het volgens hen van belang om actie te ondernemen om het besmettingsrisico te verminderen. Mogelijke sancties door afnemers van biggen vanwege een ongunstige categorie-indeling kunnen voorkomen worden. Ook geeft IKB Varken aan dat uit onderzoek is gebleken dat ongunstige salmonella-uitslagen gerelateerd zijn aan minder goede technische resultaten. Het nemen van passende maatregelen kan dus ook technische en financiële bedrijfsresultaten positief beïnvloeden.
Alleen aanzuren van het drinkwater is niet voldoende
Iedereen in de sector is het er wel over eens. Alleen aanzuren van drinkwater en/of voer is niet voldoende om salmonella te bestrijden.
“Hygiëne speelt een belangrijk rol in de bestrijding van salmonella. Zorg dat je een hok creëert dat goed te reinigen en te desinfecteren is. Reinig (ontvet) en desinfecteer het hok na iedere ronde. Zorg voor een goede, effectieve ongediertebestrijding en zorg voor schoon, kiemvrij drinkwater. Als dat in orde is dan kan zuur toegevoegd worden aan het drinkwater”, aldus Arjan Wermink, HyCare-coach MS Schippers.
Deze totaalaanpak wordt succesvol toegepast in de HyCare stal van MS Schippers. De OD-waarde is al diverse jaren rond de 10%. In onderstaande tabel zijn de laatste 3 metingen van de HyCare stal weergegeven.
Met deze HyCare-maatregelen pak je niet alleen salmonella aan, maar ook andere infecties zoals PRRS, App, clostridium, E.coli en andere dierziekten. De totale diergezondheid gaat omhoog en daarmee ook het rendement. Het is dus een win-winsituatie.
GD heeft een nieuwe diagnostische methode ontwikkeld, namelijk de slofjesmethode. Deze is eenvoudig door de veehouder zelf uit te voeren.
Geïnteresseerd om deel te nemen aan de gratis thema-avond van 6 december a.s.? Klik hier om in te schrijven.
Tekst: MS Schippers Bladel