Rooijakkers: ZLTO steunt actie NVV niet
Vandaag maakte de NVV bekend dat het een juridische procedure is gestart tegen de provincie Noord-Brabant. Inzet is een financiële vergoeding voor de extra investeringen en meerkosten die varkenshouders moeten maken om aan de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV) te voldoen. Bovendien is een aantal van de gestelde regels onrechtmatig, volgens de NVV.
„Laat ik voorop stellen dat ik niet blij ben met de extra eisen in de BZV”, zegt Maarten Rooijakkers, voorzitter van de vakgroep Varkenshouderij van de ZLTO. „Maar de afgelopen jaren is er veel weerstand geweest tegen de varkenshouderij in Brabant en als je reëel bent, moest er daarom wat gebeuren”, vervolgt hij.
BZV beste alternatief
„Wij vinden de eisen in de BZV het best mogelijke alternatief omdat varkenshouders zonder veel extra kosten te maken aan de regels kunnen voldoen. In de BZV staan omgevingsaspecten waaraan moet worden voldaan.”
„Aan veel van deze aspecten, zoals de emissieverlaging van ammoniak, geur en fijnstof en landschappelijke inpassing voldoen varkenshouders nu al aan omdat ze ook onderdeel zijn van landelijke wetgeving. Ondernemers kunnen dus uit de voeten met de BZV. Zij kunnen kiezen wat het best bij hun bedrijf past.”
Uitbreiding verdienen
„De dialoog met de buren komt daar extra bij. Wij vinden het juist goed om de buren bij een uitbreiding te betrekken en uit te leggen hoe en waarom een bedrijf wordt uitgebreid. In Brabant staan veel varkensbedrijven. In de toekomst moet een varkenshouder een uitbreiding verdienen in zijn omgeving”
De NVV maakt zich onder meer kwaad over het feit dat varkenshouders geen extra opbrengstprijs krijgen wanneer ze aan de BZV voldoen. Op dit punt is Rooijakkers het wel eens met de NVV. „De afnemers van onze varkens, de supermarkten, zouden de extra inspanningen van varkenshouders moeten belonen. Het vlees is namelijk duurzamer geproduceerd. Daar moet een prijskaartje aan hangen.”
Alleen omgevingsaspecten
Rooijakkers heeft zich namens ZLTO varkenshouderij ingezet om alleen omgevingsaspecten mee te nemen in de BZV. En geen aspecten die volgens hem landelijk geregeld moeten worden zoals dierenwelzijn.
Wel vindt hij dat de knelpunten in de BZV aangepast moeten worden. „Pluimveehouders kunnen bijvoorbeeld moeilijk aan de extra fijnstofeisen in de BZV voldoen, daarom moet dit punt aangepast worden.” Voor de varkenshouderij ziet hij geen knelpunten.