Extra onderzoek op geblokkeerde bedrijven
Hieronder in chronologische volgorde de gebeurtenissen rond het met furazolidon verontreinigde voer;
November 2013
Het in Europa verboden middel furaltadone is door de NVWA aangetroffen in de kalverhouderij.
Medio april 2014
NVWA neemt urinemonsters op 20 kalverbedrijven. Op één bedrijf is de, eveneens in Europa verboden, stof furazolidon aangetroffen.
Periode april-juni
- NVWA doet nader onderzoek op het kalverbedrijf, de stof blijkt afkomstig van een partij diervoeder.
- De betreffende diervoederproducent wordt geblokkeerd en het onderzoek wordt uitgebreid. Naast het eerste kalverbedrijf blijkt dat nog drie kalverbedrijven en één melkveebedrijf de betreffende partij diervoer hebben ontvangen.
- Deze veebedrijven zijn geblokkeerd voor de afvoer van dieren en dierlijke producten.
- Er vindt nader onderzoek plaats in urine, vlees en organen van de dieren naar de aanwezigheid van residuen.
- Runderen waarin residuen worden aangetroffen worden uit de handel genomen en vernietigd.
- In de melk van het melkveebedrijf worden geen residuen aangetroffen.
18 juni
-Eén kalverhouderij heeft vlak voor de monstername dieren geleverd, het vlees dat nog aanwezig is wordt onderzocht, daarin worden residuen aangetroffen. Uit de handelsstromen blijkt dat vlees geëxporteerd is (24 ton).
- Het grootste deel van het vlees (45 ton) is al op de binnenlandse markt terecht gekomen en geconsumeerd. Partijen die nog voorradig zijn worden van de markt gehaald.
26 juni 2014
- Omdat een deel van het vlees geëxporteerd is naar Duitsland, België, Italië en Frankrijk wordt op 26 juni een RASFF-melding (Rapid Alert System on Feed and Food) gedaan.
- Het Bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering concludeert dat, op basis van Europese Risicobeoordelingen en de gemeten gehaltes, consumenten die vlees of organen waarin residuen van furazolidon aanwezig zijn, géén ontoelaatbaar gezondheidsrisico hebben gelopen.
27 juni
LTO Nederland neemt afstand van ondernemers die willens en wetens verboden antibiotica gebruiken. Deze middelen zijn verboden vanwege de risico’s voor de volksgezondheid. “Als je dit als ondernemer bewust doet, om wat voor reden dan ook, dan snap je het niet. Dit kun je niet maken”, zegt LTO portefeuillehouder Diergezondheid Toon van Hoof.
Eind juni
Trustfeed plaatst veevoerhandelaar Van Kats Food & Feed uit Lopik op de rode lijst.
15 juli
Er wordt een RASFF melding gemaakt van de aanwezigheid van furazolidon in diervoeder. Het voer is in zowel Nederland als Duitsland geleverd.
18 juli
- Uit onderzoek bij de diervoederproducent blijkt dat er ook grondstoffen geleverd zijn aan vier mengvoederbedrijven. Uit onderzoek is het volgende bekend;
- Drie van de vier mengvoerbedrijven hebben de verontreinigde grondstof verwerkt in mengvoer. De positieve monsteruitslagen kunnen worden gerelateerd aan leveringen van 1 maart tot 5 juni.
-Eén van de mengvoerbedrijven heeft diervoeder geleverd aan 97 varkenshouderijen en 5 kalverhouderijen in Nederland en 11 bedrijven in Duitsland.
- Op de veehouderijbedrijven waar het verontreinigde voer geleverd is wordt onderzoek ingesteld om te bepalen in welke mate de dieren en/of het vlees verontreinigd is.
- De veehouderijbedrijven worden gewezen op hun verplichtingen, waaronder de verplichting om de dieren waarin furazolidon kan zitten te traceren en te zorgen dat deze niet in de voedselketen worden gebracht.
- De Gelderlander meldt dat het bedrijf dat verontreinigd voer geleverd heeft, aan 97 varkenshouderijen, 5 kalverhouderijen en 11 bedrijven in Duitsland, het mengvoerbedrijf Coops in Halle betreft.
21 juli
- Het verboden antibioticum furazolidon is mogelijk via veevoerhandelaar Van Kats Food & Feed uit Lopik in het voer terecht gekomen. Van de drie betrokken mengvoerbedrijven heeft de veevoedergrondstof bij het bedrijf in Lopik in de tussenopslag gelegen. Het vierde bedrijf kocht de soja wel via Kats, maar hier ging de grondstof niet via de tussenopslag. Dit zegt Francine van Rossem directeur van Trustfeed.
- Een woordvoeder van de NVWA meldt dat bij de leverancier waarvan Van Kats de soja kocht ook monsters zijn genomen. Hierin werd geen vervuiling gevonden.
- De NVWA heeft de erkenning van Van Kats voor alle diervoederactiviteiten geschorst.
- De NVWA neem monsters op geblokkeerde bedrijven. Als eerste op bedrijven mer een hoge concentratie soja in het voer.
Tekst: Joyce Cornelissen
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.