Wet dieraantallen stap dichterbij
In juni berichte Pigbusiness.nl al over het wetsvoorstel. „Het kabinet heeft nu het conceptwetvoorstel dieraantallen en volksgezondheid in procedure gebracht”, schrijft Van Westreenen adviseurs in hun nieuwsbrief. Het conceptwetsvoorstel heeft ter inzage gelegen. Van Westreenen adviseurs heeft een reactie op deze wet ingediend. Hieronder staat een korte weergave van deze reactie.
Kern van het wetsvoorstel
De kern van het wetsvoorstel is dat provincies de mogelijkheid krijgen om grenzen te stellen aan dieraantallen in een gebied, per veehouderij of per oppervlakte-eenheid. De provincie mag alleen grenzen stellen vanuit het oogpunt van volksgezondheidsrisico’s.
De wet is in het leven geroepen door een maatschappelijke roep en bezorgdheid over de effecten van de veehouderij op de volksgezondheid. Onder andere de Gezondheidsraad heeft geadviseerd over dit onderwerp en concludeert dat er momenteel onvoldoende wetenschappelijke kennis bestaat over de relatie tussen dieraantallen en volksgezondheidsrisico’s. Desondanks heeft de Gezondheidsraad geadviseerd wetgeving te ontwikkelen.
Te voorbarig
Juist omdat er nog onvoldoende wetenschappelijke kennis is over de relatie tussen dieraantallen en volksgezondheid is de wet voorbarig. De juiste weg zou zijn dat eerst wordt onderzocht of en welke gezondheidseffecten er zijn vanuit de veehouderij. Afhankelijk van de uitkomsten van dat onderzoek kan dan eventueel wetgeving worden gemaakt.
Te ingrijpend
Het wetsvoorstel is te ingrijpend omdat het niet alleen de mogelijkheid bied om de dieraantallen te bevriezen, maar zelfs ook te verminderen. Weliswaar moet dat goed onderbouwd worden, maar dat neemt niet weg dat bedrijven die al jarenlang legaal aanwezig zijn, te maken kunnen krijgen met een forse inbreuk op de bedrijfsvoering, doordat het aantal dieren omlaag moet.
Beperken dieraantallen
Het aantal dieren op een locatie zegt op zichzelf niets over mogelijke volksgezondheidsrisico’s. Die worden met name bepaald door de wijze van huisvesting en het feit of er bijvoorbeeld luchtwassers aanwezig zijn. Een eventuele wet zou dan ook moeten sturen op bijvoorbeeld normen of afstanden tot omwonenden. En dan uiteraard alleen als dat wetenschappelijk is onderbouwd.
Onderbouwing onvoldoende
In het wetsvoorstel is onvoldoende geborgd dat provincies en gemeenten alleen mogen overgaan tot het beperken van dieraantallen op het moment dat daar een objectieve wetenschappelijke onderbouwing onder ligt. Die borging moet zeker in de wet worden opgenomen, omdat het immers gaat om verstrekkende maatregelen die grote gevolgen kunnen hebben voor de agrarische bedrijfsvoering.
Vervolgstappen
De inspraakreacties op het wetsvoorstel worden nu behandeld. Als dat is afgerond zal het wetvoorstel worden voorgelegd aan de Raad van State. Daarna zal behandeling in de Tweede Kamer en Eerste Kamer plaatsvinden.
Haalbaarheid
Adviseur Robert Kamphuis van Van Westreenen adviseurs hoopt dat de overheid verstandig is en geen wetten maakt op basis van emoties maar op basis van wetenschappelijke feiten, zodat het wetsvoorstel er niet gaat komen. Eerder gaf advocate Franca Damen in een artikel op Pigbusiness.nl al aan dat het discutabel is of de wet dieraantallen juridisch haalbaar is.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Van Westreenen adviseurs
Beeld: Ruth van Schriek