‘Voerproducent aansprakelijk’
Maar het meest logisch is volgens de specialist productveiligheid en aansprakelijkheid om de voerverkoper op de geleden schade aan te spreken. „Dit bedrijf heeft immers iets verkeerd geleverd. De voerproduct zal de claims dan waarschijnlijk verhalen op zijn leverancier, de veroorzaker.”
Twee maanden
Juridisch gezien heeft het geen haast om de voerleveranciers schriftelijk aansprakelijk te stellen. „Het termijn daarvoor is binnen de twee maanden.” Het is daarvoor niet noodzakelijk dat de getroffen veehouders het verlies aan inkomsten en kosten helemaal in beeld hebben. ”Het is zelfs al mogelijk om te procederen zonder dat een veehouder de schade volledig kent”, vertelt Snijders.
De advocaat heeft er vertrouwen in dat veehouders een schadeloosstelling krijgen voor belangrijke posten als het gemis van omzet. „Maar de inzet van extra uren zal een discussiepunt zijn”, zo verwacht hij.
Algemene voorwaarden
Snijders ziet ook nog een beperking. „Het kan zijn dat er in de algemene voorwaarden van de voerproducent staat dat hij niet aansprakelijk is voor eventuele schade, of dat er een grens aan het bedrag is gesteld. Deze algemene voorwaarden moeten dan wel juridisch ‘ter hand zijn gesteld’, oftewel deel uitmaken van afspraken tussen voerproducent en veehouder. Deze afspraken bestaan niet met de grondstoffenleverancier. Dat is een voordeel.”
Tekst: Stefan Buning
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Sinds 1998 werkzaam als redacteur bij Agrio. Als chef Melkvee is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het kritisch volgen van alles wat er in en om de melkveehouderij in Nederland gebeurt.
Beeld: Susan Rexwinkel, Ruth van Schriek