Gezondere varkens met zeewier in het voer
Bij smaakpanels is de smaak en textuur van het vlees beter, maar het is de vraag of de markt hiervoor extra wil betalen. Dit blijkt uit proeven met varkensvoer die door het Ierse bedrijf Ocean Harvest Technology (OHT) zijn gedaan, schrijft vakblad De Molenaar.
OHT ontwikkelde met OceanFeed een product op basis van zeewier dat kan worden toegevoegd aan veevoer. Het product bevat bijzondere koolhydraten, polysachariden of agars, die wel aanwezig zijn in zeewier, maar niet in andere plantaardige stoffen.
Natuurlijk antibioticum
OceanFeed is door de bijzondere samenstelling ook inzetbaar als natuurlijk antibioticum, omdat bepaalde stoffen weerstandsverhogend werken en andere stoffen juist bacteriën en andere pathogenen doden.
OceanFeed wordt nu al veel ingezet als ingrediënt in visvoer, nertsenvoer en petfood. Maar er zijn ook goede ervaringen met varkens- en pluimveevoer, vooral bij vleesvarkens, zeugen, legkippen en eenden. Voor de productie worden zeewiersoorten gebruikt die OHT zelf teelt en controleert.
Aandachtspunten
Punten van aandacht bij het gebruik van (wilde) zeewier zijn het lagere eiwit- en vetgehalte in zeewiermixen en het hogere ruwe celstof- en asgehalte, wanneer geen uitvoerige analyses plaatsvinden.
De energie- en eiwitverteerbaarheid van zeewier zonder de grondstof door een matrijs te persen (extruderen) is lager bij jonge dieren, met risico's van meer diarree en iets verhoogde uitval bij biggen en kuikens. De verteerbaarheid valt soms tegen door de aanwezigheid van en binding aan fenolen (zoals tanninen), waardoor niet-oplosbare componenten kunnen ontstaan.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: De Molenaar
Beeld: De Molenaar