'Alleen ruimen bij risico volksgezondheid'
Dat vormt in de kern het punt in de furazolidon-affaire, meldt veearts.nl. Wat vindt de beroepsgroep dierenartsen hiervan?
De beroepsvereniging Collectief Praktiserende Dierenartsen (CPD): „Het CPD vindt dat de gezondheid van mensen voorop staat bij voedsel van dieren en dat de voedselveiligheid onberispelijk moet zijn”, aldus voorzitter Frans Dirven.
Uit de berichtgeving van het bureau risicobeoordeling van NVWA blijkt dat er geen reden was over te gaan tot een recall van vlees omdat de gezondheid van mensen niet in gevaar is geweest. „Het CPD had het duidelijker gevonden als er ook een uitspraak over de risico’s voor de volksgezondheid van vlees van nog levende dieren zou zijn gedaan.” Daar geldt nu de strikte EU-regel van de nultolerantie en derhalve destructie.
Raakvlak
Beroepsvereniging KNMvD is voorzichtiger in haar uitspraken. „Wij gaan ervan uit dat de NVWA weet wat ze doet”, aldus voorzitter Dirk Willink. „De affaire heeft nog geen raakvlakken met dierenartsen. Daarom nemen we nog geen duidelijk standpunt in totdat wij nader zijn geïnformeerd.”
Het CPD onderschrijft dit, maar ziet wel een raakvlak met dierenartsen. „Het CPD bemerkt dat dierenartsen veel vragen van veehouders krijgen. Helaas kunnen die vragen wegens gebrek aan rechtstreekse informatie door de NVWA aan de praktijk niet onmiddellijk worden beantwoord.”
Opmerkelijk
Opmerkelijk is de zin in de NVWA-brief van 31 juli aan de Tweede Kamer waar het gebruik van furazolidon direct wordt gelinkt aan het gebruik als groeibevorderaar in het verleden.
„Dat is vreemd want furazolidon was in het verleden als diergeneesmiddel beschikbaar en werd in de veterinaire praktijk toegepast om zieke dieren beter te maken. Nu mag het middel niet meer gebruikt worden omdat er geen maximumwaarde voor residuen (MRL) is vastgesteld voor voedselproducerende dieren”, aldus het CPD.
Ruimingen
Vier kalverbedrijven zijn door de NVWA geruimd omdat op die bedrijven het verboden middel furazolidon in het veevoer is aangetroffen. Een vijfde wordt nog nader onderzocht.
Naast de kalverbedrijven heeft de NVWA ook 97 varkensbedrijven onderzocht op de aanwezigheid van furazolidon. Bij die bedrijven zijn geen resten van het verboden middel in de dieren gevonden, waarop ze vrijdag 1 augustus weer werden vrijgegeven.