‘Grenzen aan antibioticareductie’
„Door de enorme inspanning van de sector, is het antibioticagebruik in de varkenshouderij sterk gedaald”, zegt Ingrid Jansen, de nieuwe voorzitter van de Werkgroep Varkens van de Taskforce Antibioticaresistentie.
„Bedrijven die al heel zorgvuldig met hun antibiotica beleid omgaan kunnen niet steeds verder reduceren. Er is een grens aan de antibioticareductie. Deze grens wordt bepaald door de diergezondheid en het welzijn van de varkens. Varkenshouders en dierenartsen hebben een wettelijke zorgplicht.”
Behandelen indien nodig
„Zij moeten zieke varkens kunnen behandelen als de gezondheid en het welzijn van de varkens daarom vraagt. De insleep van ziekten kan in grote mate worden beperkt door het doorvoeren van preventieve maatregelen. Daarnaast moet ook een goed gehuisvest varken soms, net als bij mensen, voor een kwaal behandeld kunnen worden met antibiotica wanneer dit nodig is”, vertelt Jansen.
Enorme daling
De Autoriteit Diergeneesmiddelen, SDa, heeft vastgesteld dat in 2013 het antibioticum-gebruik bij landbouwhuisdieren in 2013 verder is afgenomen. Bij zeugen en biggen is (vanaf 2009) een daling vastgesteld van 60 procent en bij vleesvarkens een daling van 69 procent.
Het gebruik van kritische antibacteriële middelen voor de volksgezondheid is in 2013 tot vrijwel nul gereduceerd. Als een direct gevolg van het terughoudender gebruik van antibiotica is tevens de resistentie in de Nederlandse varkenshouderij flink teruggedrongen, meldt de NVV op haar website.
Realistisch blijven
„De hele wereld kijkt vol bewondering naar de resultaten die worden behaald met de Nederlandse aanpak, ook de varkenssector is trots op het behaalde resultaat. We moeten wel realistisch blijven in onze reductie doelstellingen”, vindt Jansen.
„Door de politiek worden inmiddels getallen genoemd van 90 procent antibioticareductie. Dit kan ten koste gaan van dierengezondheid en welzijn van dieren”, zegt Jansen.
Bedrijfsgezondheids- en behandelplan
De varkenssector ziet een bedrijfsspecifiek gezondheidsplan (BGP) en behandelplan (BBP)als dé basis voor de succesvolle aanpak en de goede resultaten. Er worden momenteel nog aanvullende maatregelen genomen om het antibioticagebruik nog verder te reduceren zoals het verplicht opstellen van een verbeterplan bij een dierdagdosering in het rode gebied en het benchmarken van dierenartsen.