PED virus: Wees alert op voer en transport
Het darmvirus PED zorgt nog steeds voor grote problemen in de varkenssector in de Verenigde Staten (VS): de ziekte is inmiddels aangetroffen op bijna 8.000 bedrijven in alle belangrijke varkensproducerende staten. Ook in Canada, Japan en verschillende Zuid-Amerikaanse landen is het virus gevonden.
PED wordt veroorzaakt door een coronavirus en is heel infectieus, meldt veearts.nl. De ziekte verspreidt zich vooral via speenbiggen die besmette mest opnemen. Tijdens een uitbraak kan tot 100 procent van de biggen sterven gedurende de eerste drie tot vier weken na infectie.
Voedergrondstoffen
Canada zegt het PED-virus te hebben binnengehaald via besmet bloedplasma uit de VS dat door één veevoerfabriek was verwerkt in varkensvoer. Bloedplasma van varkens uit besmette landen kan een gevaar zijn voor Nederland.
„Strenge eisen aan bloedplasma zijn daarom heel belangrijk”, zegt dierenarts Frans Dirven van Lintjeshof. De Europese Commissie heeft in mei van dit jaar al extra eisen gesteld aan (varkensbloed)producten uit de VS bestemd voor varkensvoer.
Besmetting door graan
Ook op andere voedergrondstoffen uit besmette landen moet Europa extra alert zijn, vindt Dirven. „We moeten heel goed opletten wat we voeren. Graan uit landen waar PED voorkomt en daar in contact is geweest met mest van een positief bedrijf, kan bij voeren tot een uitbraak leiden.”
Een andere manier waarop het PED-virus kan binnenkomen is via import van levende varkens en niet-ontsmette transportwagens. Dirven: „Uit de landen waar de ziekte nu voorkomt importeren we geen levende varkens. Maar wereldwijd opererende varkensbedrijven zijn wel een risico.”
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Veearts.nl
Beeld: Ingrid Zieverink