Graanprijzen dalen weer
De oplopende spanningen in het Zwarte Zeegebied hinderen de graanexporten minder dan verwacht en gaven de steeds maar weer meevallende productiecijfers de markt een duw naar beneden. Zo was er dinsdag de publicatie van het maandelijkse WASDE rapport van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) waarin de prognoses voor productie en verbruik verhoogd werden. Het rapport was weinig verrassend en veroorzaakte slechts rimpelingen in de noteringen.
Het Franse bureau Strategie Grains verhoogde in haar laatste prognose nog maar weer eens een keer de productie van zachte tarwe in EU-28 naar 144,1 miljoen ton. Dit is 6 procent hoger dan het afgelopen seizoen. Ook in Duitsland zijn de oogstprognoses opnieuw verhoogd. Men gaat uit van een opbrengst van 50,1 miljoen ton (vorig jaar 47,8 miljoen ton).
Franse tarwe record
Frankrijk produceert dit jaar een record aan tarwe. De akkerbouwers hebben meer dan 38 miljoen ton tarwe geoogst, 7 procent meer dan het 5-jarig gemiddelde. Veel tarwe zal echter op de veevoer markt terecht komen.
In Rusland stevent men af op een prima graanseizoen. Niet alleen de kwaliteit van de Russische tarwe is er uitstekend ook de opbrengsten zijn goed. 46 procent van het areaal tarwe is geoogst met een gemiddelde opbrengst per hectare van 3,6 ton. Oekraïne verwacht een graanoogst van 58,5 miljoen ton waarvan 27,5 miljoen ton bestemd is voor export.
Graannoteringen blijven laag
De enorme tarweproductie in de wereld zal de komende tijd als een zwaard van Damocles boven de markt blijven hangen. De algemene verwachting is dan ook dat de graannoteringen de komende maanden onder druk blijven staan. Vooral veroorzaakt door het grote aanbod van voertarwe en de prima oogstverwachtingen van korrelmaïs.
Tarwe-, gerst- en maïsprijzen
Op de fysieke markt zagen we de graannoteringen deze week opnieuw dalen nadat ze vorige week licht gestegen waren. Voor directe levering daalden de noteringen voor tarwe met 4 en voor gerst met 5 euro/ton, terwijl maïs daalde met 3 euro/ton. Voor de levering op termijn daalden de tarwe-, gerst- en maïsnoteringen met respectievelijk 4. 6, en 2 euro/ton .
Marktinfo soja en raap
Op de sojamarkten is het opvallend rustig. De noteringen op de termijnmarkt van Chicago zijn eind juni fors gedaald en de laatste tijd bewegen de noteringen zich binnen een beperkte range. In het WASDE rapport van dinsdag was weinig nieuws te lezen en bleef de stock/use ratio ten opzichte van het juli rapport nagenoeg gelijk.
De verwachte sojaproductie voor het seizoen 2014-2015 wordt geschat op 304,7 miljoen ton. Dit is aanmerkelijk hoger is dan de productie in de seizoenen ’13-’14 (284 miljoen ton) en ’12-’13 (268 miljoen ton). De VS gaat dit jaar 104 miljoen ton sojabonen produceren, ruim 14 miljoen ton meer dan vorig jaar. Dit alles zorgt op termijn voor druk op de prijzen, zeker als in oktober de Noord Amerikaanse soja op de markt komt.
Soja- en raapprijzen
Op de fysieke markt stegen deze week voor directe levering de sojanoteringen met 5 euro/ton en werd raap 2 euro/ton goedkoper. Voor de levering op termijn daalden de sojanoteringen met 2 euro/ton en raap met 1 euro/ton. Vorige week plaatste Pigbusiness.nl actuele prijzen van enkelvoudige grondstoffen.
Koers euro/dollar
De koers van de euro werd deze week iets zwakker ten opzichte van de dollar. Op vrijdag 15 augustus noteerde de koers 1,3379 tegen 1,3394 de week ervoor, wat 0,0015 lager is.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Agrifirm
Beeld: Ellen Meinen