Schoonmaakwerk bij slachterijen onveilig
De voormalige Arbeidsinspectie controleerde vorig jaar 217 bedrijven. Daarvan vertoonde 90 procent tekortkomingen, meldt nieuweoogst.nu. Schoonmakers in de vleessector staan bloot aan twee ernstige risico’s: ongevallen door onveilige of niet uitgeschakelde machines en infectieziekten door virussen, parasieten en bacteriën.
Voedselveiligheid
Bedrijven doen er volgens Inspectie SZW veel aan om bacteriën niet in het vlees te laten komen met het oog op de voedselveiligheid, maar beschermende maatregelen ontbreken vaak voor schoonmakers.
Ook lunchen werknemers vaak in bedrijfskleding zonder zich te ontsmetten. Daarmee kunnen ze zichzelf en anderen besmetten met ziektes.
Werk stilgelegd
Inspecteurs constateerden 488 overtredingen. In tien gevallen was de situatie zo gevaarlijk dat het werk werd stilgelegd. Er mocht niet meer worden schoongemaakt voor de risico’s waren verholpen.
De Inspectie SZW heeft de onderzochte bedrijven opgedragen om de risico’s van schadelijke organismen voor schoonmakers in kaart te brengen en maatregelen te nemen. Om welke slachterijen en vleesverwerkende bedrijven het gaat is onbekend.
Boetes
In 2015 gaat de inspectie opnieuw controleren. Bij overtredingen volgen meteen boetes en blijven waarschuwingen achterwege.