Onderzoek gezondheids- effecten veehouderij
Donderdag 28 augustus start in Deurne het onderzoek. Vanaf 10 september verplaatst het onderzoeksteam zich naar de gemeente Bakel, meldt de GGD Brabant Zuid-Oost. Ongeveer 400 inwoners uit Deurne en ruim 800 inwoners uit Bakel, Milheeze en de Rips ontvangen de komende tijd een uitnodiging om mee te doen aan het onderzoek.
Niet iedereen kan zich opgeven voor het onderzoek, dat is alleen mogelijk voor mensen die persoonlijk een uitnodiging hebben ontvangen. Inwoners uit Deurne die een uitnodiging krijgen, kunnen zich ook in Bakel laten onderzoeken.
Gezondheidsmetingen
Een onderzoeker van het IRAS neemt bloed af, doet een longfunctietest en neemt met een wattenstaafje slijm uit de neus af bij de deelnemers. Daarnaast vullen de deelnemers een uitgebreide vragenlijst in over hun gezondheid.
In totaal wordt bij 3.000 mensen onderzocht welke gezondheidsklachten zij hebben en of zij zijn blootgesteld aan bepaalde ziekteverwekkers. Het onderzoeksteam heeft eerder de plaatsen Heeswijk-Dinther, Someren, Heusden en Asten aangedaan. Na Deurne en Bakel zullen ook bewoners uit de plaatsen Budel, Oploo, Sint Anthonis, Rijkevoort, Afferden en Boxtel worden uitgenodigd.
Luchtmetingen
Daarnaast gaan de onderzoekers met luchtmetingen na welke eventuele ziekteverwekkers (mogelijk afkomstig van veehouderijen) bij woningen rondom veehouderijen voorkomen. Dit gaat niet alleen om veroorzakers van infectieziekten, zoals de Q-koortsbacterie of vee-MRSA, maar ook om fijn stof en endotoxinen (onderdelen van bacteriën) die tot astma en COPD kunnen leiden.
Op 60 locaties zullen luchtmetingen gedaan worden. Vervolgens wordt bekeken in hoeverre er een relatie bestaat tussen eventuele gezondheidsklachten en veehouderijen. Het onderzoek richt zich niet op de kans op uitbraken met nieuwe infectieziekten en de oorzaken van mogelijke overlast door stank. De resultaten worden begin 2016 verwacht.
Organisatie
Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het ‘Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS)’ van de Universiteit Utrecht, het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) en Wageningen UR, waaronder ‘Central Veterinary Institute’ (CVI) en ‘Livestock Research’. De ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Economische Zaken financieren het onderzoek.