Deskundigen waarschuwen voor positie NVWA
De voedselwaakhond NVWA zit al tijden in de hoek waar de klappen vallen. Volgens onderzoeksjournalist Marcel van Silfhout is de NVWA kapotbezuinigd.
Bovendien is de dienst veel te nauw verweven met het ministerie van Economische Zaken.„Dat rammeltoezicht is een recept voor voedselrampen.” Hij riep de Kamerleden op een parlementaire enquête te gaan houden naar de NVWA.
Fraude
Andere deskundigen waarschuwden voor het gemak waarmee kwaadwillenden in de voedselsector fraude kunnen plegen. Met fraude is veel geld te verdienen en de pakkans is klein.
Volgens Gerard de Vries van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) moet het toezicht op de voedselveiligheid onpartijdig en onafhankelijk zijn en moet er publieke verantwoording over worden afgelegd.
Hij zei ook dat „vlees simpelweg veel te goedkoop is”, waardoor de marges in de sector klein zijn, er veel druk staat op bedrijven en daardoor makkelijk fouten ontstaan. „De slordigheid zit ingebakken.”
Keuring en toezicht scheiden
Anneke Bovens van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) vindt dat de keuringen in de sector en het toezicht gescheiden moeten worden. De NVWA moet meer kennis opbouwen van de risico’s in de voedselketen en zo meer ruimte krijgen het toezicht te ontwikkelen en een echte autoriteit te worden.
De OVV concludeerde eerder in een rapport dat de risico’s in de vleessector te groot zijn geworden en dat economische belangen de veiligheid van het vlees en de consument overheersen.
Het kabinet kondigde daarop aan dat er extra geld en mankracht gaat naar de NVWA. De dienst zal ook vaker onaangekondigde controles uitvoeren om vleesfraude op te sporen. Bedrijven die de fout ingaan, kunnen rekenen op stevige boetes en kunnen ook worden stilgelegd.