‘Wet Dieren onuitvoerbaar en tijdrovend’
De provincies vrezen snelheid van wetgeving ten koste van de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid van de wet. De provincies pleiten voor intrekking van het wetsvoorstel of een grondige herziening.
De provincies onderkennen de maatschappelijke ongerustheid over de (risico’s van) intensieve veehouderij. Zij onderstrepen de noodzaak om gezondheid als criterium mee te (kunnen) wegen in vergunningverlening en in het ruimtelijk beleid.
Om dat goed te (kunnen) doen is een instrument nodig dat in de praktijk daadwerkelijk een positieve bijdrage levert aan de verbetering van regelgeving op het terrein van de volksgezondheid. Dat is niet het voorstel voor het sturingsinstrument zoals nu neergelegd in de Wet Dieren stellen de provincies.
Geen wetenschappelijk bewijs
De provincies hebben staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken en de Tweede Kamerleden gewezen op het ontbreken van de vereiste (wetenschappelijke) kennis en onderzoek op basis waarvan het sturingsinstrument moet worden ingezet. Het gaat hierbij om kennis over de relatie tussen gezondheidsrisico’s voor de mens en het aantal dieren.
Bovendien zijn de bezwaren gericht op het eenvoudigweg ontbreken van een financiële onderbouwing van het wetsvoorstel en het gemis van een duidelijke bevoegdhedenverdeling.
Provincies klem tussen belanghebbenden
De provincies vrezen de juridische boksbal te zullen worden tussen belanghebbenden, tussen de vóór- en tegenstanders van maatregelen. Ter aanvulling op deze inhoudelijke bezwaren – die volgens de provincies leiden tot de onuitvoerbaarheid van de wet – is aangetekend dat er niet gesproken is met de gemeenten en provincies in de ontwerpfase van de wet. Hiertoe waren wél toezeggingen gedaan door de staatssecretaris.
Uniform toetsingskader
Een mogelijke oplossing is volgens de provincies de ontwikkeling van een uniform toetsingskader in te passen in het omgevingsrecht. Dat past beter in de integrale aanpak van de gebiedsontwikkeling, zorgt voor een betere verhouding tussen instrument en doelstelling en beperkt bovendien voor alle partijen de financiële lasten.
De provincies hebben staatssecretaris Dijksma per brief van hun bezwaren op de hoogte gesteld. Met het debat in de Tweede Kamer over de intensieve veehouderij – dat 3 september was – en het debat over de initiatiefnota van Gerven (SP) over de intensieve veehouderij – voorzien op 15 september – hebben de provincies hun standpunten ook aan de Tweede Kamerleden meegegeven.
Meer tegenstanders
De Wet Dieren kon al rekenen op veel tegenstand. CDA, SGP en ChristenUnie maakten ook al bezwaar tegen het wetsvoorstel.