Fotoserie: ‘Het varken hoort bij Nederland’
Nadat iedereen door het dierenpark langs de tijgers, leeuwen en zebra’s was gelopen, werden zij ontvangen met een authentiek broodje beenham en was er tijd om te netwerken en te praten. In de volle zaal met als avondvoorzitter niemand minder dan varkenshouder Johnny Hogenkamp heerste een opgetogen sfeer.
Twintig jaar geleden had niemand gedacht dat de NVV uiteindelijk een belangrijke positie zou innemen in de sector. De geschiedenis van de NVV werd verteld door Betsy Rap, rechterhand van Wien van den Brink, en oud-voorzitters Willy van Gemert en Wyno Zwanenburg.
Eén varkensgeluid
Van de eerste stappen om de vakbond op te zetten in 1994 naar de tijd van barricades en acties tot het afdwingen van een plek aan de overlegtafels. In al die tijd stonden LTO en NVV vaak tegenover elkaar. Maar die tijd is veranderd. De NVV zoekt nu doelbewust met haar nieuwe voorzitter Ingrid Jansen de samenwerking op om één varkensgeluid te laten horen.
De oprichting van het Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) door LTO en NVV is een belangrijke stap volgens Jansen in het laten horen van één varkensgeluid: „Nu is het moment voor saamhorigheid en collectief onder varkenshouders. Een sterke keten krijgen we namelijk alleen door een sterk collectief.”
Enthousiast over Producenten Organisatie
Haar vurig pleidooi voor saamhorigheid en oproep om gratis lid van het POV te worden, vond gehoor bij de leden. Een grote meerderheid van de aanwezige varkenshouders gaf aan lid te worden van de POV.
Tijdens de viering werd voor de eerste keer de ‘Wien van den Brink’ prijs uitgereikt. Alle oprichters van de NVV ontvingen de prijs, die door de vrouw en dochter van Wien van den Brink in ontvangst werd genomen.
De prijs wordt vanaf nu elke twee jaar uitgereikt aan iemand, of een groep personen die zich hebben onderscheiden op het gebied van saamhorigheid en verbondenheid in de varkenshouderij, met als doel een goede toekomst voor de sector.
Professionele promotiefilm
Met een professionele promotiefilm introduceerde de NVV zijn nieuwe visie, die op vier pijlers rust: Samenwerking binnen de keten en belangbehartiging, economische duurzaamheid, maatschappelijke duurzaamheid en toekomstige duurzaamheid.
De jonge generatie moet weer perspectief hebben en zich trots voelen om varkenshouder te worden. Voor Jansen is vooral dat gevoel van trots de basis voor een sector met perspectief. „Varkens horen bij Nederland”, zei ze met passie. „Maar we moeten weer trots zijn en het Nederlandse varken opnieuw in de markt zetten. Daarbij moet de varkenshouder de regie zelf in handen nemen.”
Positieve stemming
Haar enthousiasme werkte aanstekelijk en bracht de mensen in de zaal daadwerkelijk in een positieve stemming. De tijden gaan veranderen, is de belofte die Jansen met haar woorden predikt. De visie werd overhandigd aan staatssecretaris Sharon Dijksma.
„Twintig jaar geleden hadden jullie niet kunnen bedenken dat een PvdA-er op jullie feestje zou komen”, glimlachte de staatssecretaris en vervolgde op serieuzer toon: „Varkens horen inderdaad bij Nederland. Zeker als je kijkt naar de economie.”
Groot exportaandeel
„De landbouw heeft een groot aandeel in de export en dat is een positief geluid. De landbouw is een drager van de Nederlandse economie en daar hoort ook varkenssector bij”, zei de staatssecretaris.
Dijksma kon zich voor een belangrijk gedeelte vinden in de NVV-visie, maar waarschuwde ook dat verdergaande verduurzaming en dierwelzijn voor de toekomst essentieel zijn.
LTO-er Maarten Rooijakkers bood de NVV als onderstreping van de nieuwe samenwerking een schilderij aan. Ook bij de LTO is het gevoel aanwezig dat er een frisse wind waait en de tijd nu rijp is voor saamhorigheid en sterk varkenscollectief.
De foto reportage geeft indrukken van de avond weer.