Belgische varkenshouders dreigen met boycot
Het gaat om varkenshouders die zijn aangesloten bij het Algemeen Boerensyndicaat (ABS). „Deze week is de varkensprijs voor de tweede week op rij fors gedaald, waardoor varkenshouders opnieuw met verlies moeten verkopen. De zoveelste aderlating voor de sector in de afgelopen vijf jaar”, zegt het ABS. „We schreeuwen al jaren van de daken dat de huidige marktwerking niet meer functioneert en dit ook niet meer zal doen."
Marktprijs gekopieerd
Volgens het ABS wordt de marktprijs wekelijks in Duitsland vastgelegd en gekopieerd door alle exporterende landen in Europa. „Voor varkensvlees dat geëxporteerd wordt naar Duitsland kunnen we nog begrijpen dat er een link is, maar export naar andere landen en ons binnenlands verbruik hoeft geen enkele binding te hebben met de Duitse prijs.”
In eerste instantie roept het ABS alle varkenshouders op om het slachtgewicht de komende maanden te verlagen tot maximum 105 kilo. „Deze maatregel heeft meerdere gunstige effecten: minder aankoop voer, minder mestproductie, en tijdelijk verhogen van de geldstroom op het bedrijf. Globaal zal het vleesaanbod met 10 procent dalen.” Het zwaartepunt van de actie volgt in de eindejaarsperiode, als ze vanaf 8 december tot het einde van het jaar geen varkens meer wil leveren.
Boycot helpt niet
De Belgische boerenbelangenbehartiger Boerenbond denkt niet dat de boycot waarmee de Vlaamse varkenshouders dreigen tegen het einde van dit jaar, enig soelaas zal brengen. „We hebben alle begrip voor de frustraties van de varkenshouders”, zegt Piet Vanthemsche, voorzitter van de Boerenbond.
„Maar zo een boycot zal niet helpen. Dit moet Europees worden geregeld. We zijn geen eiland in Europa. En ik wil het niet meemaken dat er met kerst en eindejaar alleen Deens varkensvlees in de Belgische winkels ligt.”
Tekst: Ruben van Boekel