logoClose menu
Menu
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Close submenu ( Nieuws) Nieuws
  • Home
  • Markt
  • Diergezondheid
  • Voeding
  • Ondernemen
  • Fokkerij
  • Huisvesting
  • Mest
  • Vlees
Close submenu (Markt)Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Close submenu (Diergezondheid)Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Close submenu (Voeding)Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Close submenu (Ondernemen)Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Close submenu (Fokkerij)Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Close submenu (Huisvesting)Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Close submenu (Mest)Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Close submenu (Vlees)Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Close submenu (Vakblad)Vakblad
  • Jaargangen
  • Verschijningsdata
  • Abonneren
Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVoedingRientjes maalt en mengt al zijn varkensvoer

Rientjes maalt en mengt al zijn varkensvoer

Vijf jaar geleden begon hij bij wijze van experiment met het bijvoeren van ccm aan de gespeende biggen. Dat beviel hem zo goed dat Stephan Rientjes verwacht eind dit jaar al de grondstoffen voor zijn varkensvoer zelf in te kopen en zijn eigen rantsoen samen te stellen.

Stephan Rientjes is de gastspreker op de Pig Business thema-avond Voeding op woensdag 8 oktober in Dalfsen. De varkenshouder heeft een gesloten varkensbedrijf met 850 zeugen, 7.500 vleesvarkens en eigen geltenaanfok in Raalte. Het enthousiasme voor zijn eigen varkensvoer ontwikkelde Rientjes tijdens zijn studie. Op zijn buitenlandse stage bij een Canadese varkenshouder in 2001 maakte hij voor het eerst kennis met het zelf telen, mengen en malen van grondstoffen. Toch duurde het nog acht jaar voordat Rientjes de stap durfde te nemen.

„Van meerdere kanten had ik al gehoord dat ccm een mooi voer is voor de biggen.” De varkenshouder doelt op de positieve zuureigenschap van de gemalen maïskorrels op de darmgezondheid van jonge biggen. „In dat jaar waren de snijmaïsprijzen slecht.” Hij besloot om de stap te wagen en 30 hectare van zijn maïs als ccm in te kuilen.

Voerkosten verlaagd
Sinds een jaar maalt en mengt hij al het gespeende biggen- en vleesvarkensvoer en ook een groot deel voor zijn zeugen. Komende maand gaat hij zijn zeugenstal aanpassen, zodat hij ook alle dragende zeugen zijn eigen receptuur kan voorschotelen.

Volgens Rientjes is zijn grote voordeel nu dat hij zijn voerkosten structureel heeft verlaagd en meer inzicht heeft gekregen in de kwaliteit van de grondstoffen. De varkenshouder denkt bruto 10 procent aan voerkosten te besparen. Trekt hij alle extra investeringen voor sleufsilo’s, installaties en de extra stroomkosten er af, dan denkt hij 6 à 7 procent op de voerkosten te besparen.

Rantsoen
Het rantsoen bij de zeugen en vleesvarkens bestaat voor 87 procent uit soja, maïs, tarwe, gerst, raapschroot, zonnepitschroot, broodmeel en eventueel ccm. De overige 13 procent is aanvullend voer met premix en overige grondstoffen. Bij de gespeende biggen beslaat het aanvullende voer 20 procent van het rantsoen. Hij koopt al zijn grondstoffen zelf in en maalt en mengt deze vervolgens.

Woensdagavond 8 oktober is de Pig Business thema-avond Voeding in Dalfsen. De toegang is gratis.

Tekst: Ruben van Boekel

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
Top