‘Aanpak Afrikaanse varkenspest te slap’
De parlementariërs hekelen het gebrek aan compensatiemaatregelen en vragen meer aandacht voor de ontwikkeling van een vaccin, meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (VILT).
De Europose Commissie reageert geprikkeld: „Nog nooit hebben we de bestrijding van een dierziekte zo nauw gecontroleerd als deze. Iedere week is er controle in het gebied”, klinkt het bij Bernard Van Goethem, directeur diergezondheid van de Commissie.
Kritische Europarlementariërs
Verschillende Europarlementariërs laten zich kritisch uit over de aanpak van de Afrikaanse varkenspest. „De maatregelen zijn absoluut ontoereikend”, zegt de Poolse Europarlementariër Janusz Wojciechowski (ECN).
Ook Bronis Rope van de Groenen vindt dat te weinig wordt gedaan. „De bedrijven zijn wel geruimd, maar er is geen compensatie. De veterinaire dienst van Litouwen heeft veel voorstellen gedaan, maar de Europese Commissie doet niets”, vindt de Litouwse politicus.
De Nederlandse Europarlementariërs Annie Schreijer (CDA) en Jan Huitema (VVD) willen meer aandacht voor de ontwikkeling van een vaccin.
30 procent vergoeden
De Commissie is bereid de geruimde dieren deels te vergoeden. Vorig jaar trok de Commissie 2,5 miljoen euro uit, dit jaar is 3,5 miljoen euro vrijgemaakt voor de vier getroffen lidstaten. Nu het virus binnen de EU is, vraagt dat een aanpassing van het beleid.
„We zijn ook bereid de financiële steun te verhogen. Verder willen we 30 procent van de geruimde varkens vergoeden”, aldus Van Goethem, die ook verwacht dat er een vaccin komt tegen het dodelijke varkensvirus. De kritiek over het gebrek aan vergoedingen is volgens de Europese Commissie onterecht.
Wilde zwijnen
„De verspreiding van Afrikaanse varkenspest in Polen en de Baltische staten is vermoedelijk veroorzaakt doordat in Wit-Rusland en Rusland is gejaagd op wilde zwijnen die besmet waren het virus”, zegt Van Goethem van de Europese Commissie.
Van Goethem benadrukt dat de wilde zwijnen het beste kunnen sterven aan de ziekte op de plek waar ze zijn. „Dit is vijf keer efficiënter dan afschieten.”
„Bij afschieten slaan de wilde zwijnen op de vlucht en besmetten ze andere dieren. Dat leidt tot een snellere verspreiding van het virus. Beter is het de populatie ter plaatse te beheren.”
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Vlaams infocentrum land- en tuinbouw, tuinbouw