Andere inzichten over dierenwelzijn
Door de partijen samen de praktijksituatie te laten bekijken is het mogelijk een gedeelde visie over een probleem te ontwikkelen, welke de basis vormt voor mogelijke oplossingen. Dat blijkt uit onderzoek van Marianne Benard, die op 12 oktober aan de Vrije Universiteit Amsterdam hoopt te promoveren, meldt de Vrije Universiteit Amsterdam.
Dierenwelzijn in de veehouderij heeft in Nederland een vaste plek gekregen op de politieke, wetenschappelijke en private agenda. Ondanks de gedeelde visie dat dit welzijn beter moet, is het vaak onderwerp van debat met weinig vooruitgang.
Verschillende visies
Binnen de wetenschap en maatschappij bestaan verschillende visies over wat welzijn is en hoe dieren te behandelen. Het verbeteren van dierenwelzijn resulteert vaak in onbedoelde negatieve gevolgen voor de andere stakeholders in de veehouderij zoals het milieu, de boer of de consument.
In een symposium over staartbijten bleek dat van de gepresenteerde wetenschappelijke inzichten voor de varkenshouders vaak niet concreet genoeg of te onzeker waren, of geen betrekking hadden op de complexe context van de boeren.
Eigen observaties
Een andere barrière was dat beide groepen reageerden en redeneerden vanuit hun praxis. Het gevolg hier van was dat de varkenshouders en onderzoekers hun eigen observaties hadden, wat resulteerde in verschillende overtuigingen, die vervolgens het eigen referentiekader versterkten of zelfs valideerden.
Uit een Qualitative Behaviour Assessment (QBA) bleek dat varkenshouders het gedrag van varkens systematisch positiever beoordelen dan de stedelingen en dieronderzoekers.
Productiedieren
Uit aanvullende vragenlijsten bleek dat de varkenshouders varkens voornamelijk zagen als productiedieren. Terwijl de stedelingen en onderzoekers varkens voornamelijk zagen als sentient beings, wezens met bewustzijn.
Deze studie onderstreept dat de ontwikkeling van een gedeelde visie op varkens en hun welzijn bemoeilijkt kan worden door observatieverschillen. Door de partijen samen de praktijksituatie te laten bekijken is het mogelijk een gedeelde visie over een probleem te ontwikkelen, welke de basis vormt voor mogelijke oplossingen.
Delen van risico’s
Het regelmatig bezoeken van elkaars professionele omgeving en het houden van de dialoog op een tastbaar niveau, zorgt ervoor dat onderlinge verschillen expliciet worden en moeilijk te negeren zijn. Het delen van de risico’s onder alle stakeholders is nodig om verandering te realiseren.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Vrije Universiteit Amsterdam