Overaanbod nekt Zwitserse varkenshouders
De Zwitserse consument is de afgelopen paar jaar minder varkensvlees gaan eten, maar de varkensbhouders zijn door blijven produceren, meldt de Volkskrant.
De vraag is echter voor wie, want exporteren is geen optie: de productiekosten voor Zwitsers varkensvlees zijn zo hoog dat het land niet kan concurreren op de Europese markt.
Minder gebarbecued
De slechte zomer heeft de varkenshouders nu verder in de problemen gebracht, want de Zwitsers hebben een stuk minder gebarbecued dan gewoonlijk. Tot overmaat van ramp zijn de varkens nu nog zwaarder dan normaal gesproken. Met nog meer varkensvlees tot gevolg.
Minder produceren is een optie die volgens de vakvereniging 'iedereen pijn doet', dus is alsnog gekeken of er niet wat meer geëxporteerd kan worden. Helaas hebben de recente Russische importsancties de varkensprijs ook in de rest van Europa gedrukt.
Daardoor kan het Zwitserse vlees zelfs op het huidige, voor Zwitserse standaarden dramatische prijsniveau niet concurreren met andere Europese landen.