Tarweprijzen dalen licht
De plotselinge en onverwachte stijgingen van de graannoteringen vorige week en begin deze week werden vooral veroorzaakt door een zogenaamd technisch herstel van de koersen, meldt Agrifirm in zijn wekelijkse update. Door financiële partijen zijn de laatste maanden veel verkoopposities opgebouwd met stijgende koersen tot gevolg.
Later in de week boog de trend zich weer om en begonnen de noteringen te dalen. Fundamenteel zijn de marktomstandigheden nauwelijks gewijzigd, sterker nog, deze week waren er opnieuw positieve berichten in de markt:
- De wereldvoedselorganisatie FAO meldt dalende voedselprijzen door recordoogsten en overvloedige voorraden.
- Europa verhoogde de opbrengstprognose voor granen met 6 naar 317 miljoen ton.
- Ondanks de ernstige ongeregeldheden in Oekraïne verwacht het land een recordgraanoogst van 64,2 miljoen ton graan.
- De inzaai van wintergranen in de VS, Rusland en Oekraïne verloopt voorspoedig.
Lagere tarweoogst Canada
Er zijn ook minder positieven zaken te melden. Canada verwacht fors minder tarwe te oogsten en ook Australië voorspelt een wat lagere tarweoogst dan vorig seizoen. In Rusland hebben bepaalde regio’s problemen om de laatste tarwe binnen te halen, waardoor de oogstprognose voor tarwe met 1,5 miljoen ton verlaagd is.
Door de recente prijsstijgingen zijn graanhandelaren wat terughoudend geworden om te verkopen. Ook speelt mee dat door de grote graanoogst in Europa er veel graan vervoert moet worden waardoor transporttarieven oplopen.
Graanverbruikers hebben inmiddels een goed gevuld orderboek en de meesten zijn goed voorzien voor de rest van dit jaar. Voor volgend jaar moet er natuurlijk nog wel gekocht worden maar daar is nog tijd genoeg voor.
Druk op de graanprijzen
In Zuid Europa is de maisoogst in volle gang en dit zal de komende weken druk geven op de graanprijzen. Er wordt een prima oogst verwacht van 72 miljoen ton en deze zal voor het overgrote deel door de Europese mengvoerindustrie gebruikt gaan worden.
Prijzen, tarwe, gerst en maïs
Op de fysieke markt zagen we begin deze week de noteringen nog oplopen, gevolgd door dalingen later in de week per saldo daalden de tarwenoteringen voor directe levering met 1 euro/ton en stegen de noteringen van gerst met 1 en die van mais met 2 euro/ton. Voor de leveringen op termijn daalden de tarwe- en maisnoteringen met 2 euro/ton en die van gerst stegen met 1 euro/ton.
Marktinfo soja en raap
Op de sojamarkt zijn alle ogen nu gericht op de VS. De sojaoogst is in volle gang maar loopt wat achter op schema door de weersomstandigheden. De opbrengsten zijn prima en een recordoogst van 107,4 miljoen ton lijkt haalbaar.
In Brazilië loopt de inzaai van mais wat vertraging op wat ten koste kan gaan van het areaal maar waardoor het areaal soja wel eens nog hoger kan uitvallen. In Argentinië staan de boeren in de startblokken om met het inzaaien van soja te beginnen. Er wordt een areaal verwacht van 21 miljoen hectare, 1 miljoen hectare meer dan vorig jaar.
Prijzen soja en raap
Op de fysieke markt daalden deze week voor directe levering de soja- en raapnoteringen met respectievelijk 11 en 5 euro/ton. Voor levering op termijn bleven noteringen onveranderd.
Koers euro/dollar
De koers van de euro werd deze week zwakker ten opzichte van de dollar. Op vrijdag 10 oktober noteerde de koers 1,2269 tegen 1,2618 de week ervoor, wat 0,0349 lager is.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Agrifirm
Beeld: Susan Rexwinkel