Nedap lanceert 'Kraamstal voeren'
„Met deze nieuwe oplossing spelen we in op een zichtbare behoefte in de veehouderij. Veel zeugenhouders merken dat het niet eenvoudig is om zeugen in de kraamstal voldoende voer te laten opnemen. Zeugen krijgen doorgaans twee tot drie keer per dag voer. Dit betekent dat ze, zeker tegen het einde van de zoogperiode, veel kilo's in één keer moeten verwerken. Vaker per dag een kleinere portie voeren, helpt om de voeropname in de zoogperiode te verbeteren”, aldus Gerard Weijers, Sales Manager Nedap Livestock Management.
„Met Nedap Kraamstal Voeren kan dosering exact worden afgestemd op de conditie en zoogbehoefte van elke individuele zeug, het lactatiestadium en het aantal biggen. Zeugen kunnen zo volop melk produceren, terwijl hun conditie toch op peil blijft. “
Nedap Kraamstal Voeren
Nedap heeft daarvoor Nedap Kraamstal Voeren ontwikkeld: een vijzeldoseereenheid gekoppeld aan een 12-volts elektromotor. Het systeem wordt aangestuurd via het technisch platform van Nedap voor de varkenshouderij. De proceskast hangt in de centrale gang. Varkenshouders kunnen daarop per zeug de voercurve voor de gehele zoogperiode - van de werpdag tot het spenen – volledig voorprogrammeren. Het is mogelijk tot 24 keer per dag voer te verstrekken.
Zeugenhouder Richard Wellink - eigenaar van een zeugbedrijf in Aalten - heeft het nieuwe systeem in de praktijk getest. In één afdeling van zijn zeugenhouderij heeft hij Nedap Kraamstal Voeren geïnstalleerd. „Ik heb er nu drie rondes mee gedraaid en het bevalt goed”, zegt Wellink.
„In de andere afdelingen moet ik elke dag de pijpjes van de dosators optrekken. Met Nedap Kraamstal Voeren heb ik dat gewoon in een curve gezet. De zeugen krijgen automatisch elke dag een beetje meer.”
Vier keer per dag
Wellink voert normaal twee keer per dag. Met het nieuwe systeem verstrekt hij nu vier keer per dag een kleinere portie voer. „Het grote voordeel is dat de biggen weer even in beweging komen, ze drinken iets en dat is goed voor de melkproductie. Ik kan merken dat ik deze biggen zwaarder speen dan in de andere afdelingen. Bovendien blijven de zeugen beter in conditie. Dat is belangrijk, want in het kraamhok worden al de eitjes aangelegd voor de volgende ronde.” Wellink zal het systeem binnenkort ook in de andere afdelingen installeren.
Nedap Kraamstal Voeren kan niet alleen in de kraamstal, maar ook in de dekstal worden toegepast. Het systeem kan op elke voerbak met dosator worden gemonteerd- ongeacht het merk - en is verkrijgbaar vanaf 250 euro per zeugenplaats. Met de introductie van Nedap Kraamstal Voeren heeft Nedap haar programma voor het individueel voeren van varkens compleet.
Tekst: Ruben van Boekel