Vion start met publicatie keuringsresultaten
De publicatie van de kwaliteitsrapportage op de website van Vion (www.vionfood.nl) geeft een beeld over de hoeveelheid en kwaliteit van het door Vion verwerkte vlees over de afgelopen maanden, de resultaten van de overheidskeuringen en reguliere audits en de omstandigheden waarin de verwerking van vlees plaatsvindt.
Niet garanderen
„Consumenten moeten kunnen vertrouwen op de veiligheid van vlees. Wij realiseren ons hoe belangrijk onze rol daarin is. Daarom zet Vion vanaf vandaag bij wijze van spreken de deuren van de slachterijen open, zodat iedereen met eigen ogen kan zien hoe zorgvuldig wij werken en dat we niets te verbergen hebben”, zegt Vion topman Michiel Herkemij in een reactie.
„Ik kan niet garanderen dat in het productieproces geen incidenten plaatsvinden. Maar ik kan wel verzekeren dat we die altijd zelf bekend zullen maken met daaraan gekoppeld de maatregelen die we genomen hebben om herhaling te voorkomen. We staan voor veilig en eerlijk vlees. Indien we vaststellen dat incidenten zijn terug te voeren op ongewenst gedrag van individuen, wordt opgetreden. Het goede werk van vele anderen mag niet worden gefrustreerd door ongewenst gedrag van individuen,” aldus de CEO van Vion Food.
Taskforce Voedselvertrouwen
De publicatie van de keurings- en auditresultaten door Vion past in de initiatieven zoals vastgelegd in de Taskforce Voedselvertrouwen van minister Schippers en staatssecretaris Dijksma. De Taskforce streeft naar een verdere kwaliteitsverbetering in de sector en daarmee naar een groter vertrouwen in de kwaliteit van het voedsel bij de consument.
Dit jaar en ook vorig jaar kwam Vion een aantal keer negatief in het nieuws met een aantal schandalen. Zo werd bijvoorbeeld reguliere ham ten onrechte verkocht als biologische ham en kwam Vion landelijk in het nieuws door een reportage van Zembla over mogelijke misstanden in de slachterij. Eerder al kwam de hele vleessector in een kwaad daglicht door het paardenvleesschandaal.
Tekst: Ruben van Boekel