Dijksma struikelt over stromest
Dinsdag heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen waarin de staatssecretaris wordt opgeroepen een eerdere motie uit te voeren. Dat geldt in de politiek als een stevige tik op de vingers.
Het gaat in deze over stromest. En om precies te zijn, om vrijstelling voor stromest in de mestwetgeving. Die mestwet, die een jaar geleden is aangenomen, regelt dat boeren een verplicht percentage van hun mest moeten verwerken. In amandementen is geregeld dat vanaf 2015 bepaalde sectoren worden vrijgesteld.
Een van die sectoren betreft geiten- en schapenhouderijen waar minstens 90 procent van de dieren op stro wordt gehouden. Nu heeft de Kamer in juni van dit jaar een motie aangenomen dat die sector ook in 2014 al moet worden vrijgesteld.
17 miljoen kilo
Dijksma heeft die motie tot nu toe echter niet uitgevoerd. De reden daarvoor is, vertelde ze, de late indiening daarvan. Volgens de meststoffenwet moet in 2014 17 miljoen kilo fosfaat worden verwerkt. De verwerkingspercentages in de wet zijn met dat cijfer in het achterhoofd vastgesteld. Als stromest dit jaar wordt vrijgesteld, zei de staatssecretaris, moeten de percentages voor andere mestsoorten achteraf worden verhoogd om toch aan die 17 miljoen kilo te komen.
Bovendien zouden bedrijven die stromest hebben en al vervangende verwerkingsovereenkomsten hebben afgesloten, een schadeclaim bij de overheid kunnen indienen als in het lopende jaar zou blijken dat ze dat toch niet hadden hoeven doen, stelde Dijksma.
Een ander punt dat Dijksma ter sprake bracht is dat het halverwege het jaar - en helemaal in november - ondoenlijk is om bij iedereen die claimt zijn dieren op stro te houden te controleren of zij dat het hele jaar hebben gedaan.
Tik op de vingers
Maar de Tweede Kamer vond de argumenten van Dijksma onvoldoende. Dinsdag stemden de leden in grote getale voor een nieuwe motie, die de staatssecretaris opriep om de eerdere motie nu eindelijk uit te voeren. Zoiets geldt in politiek Den Haag als een flinke tik op de vingers.
Dijksma heeft nu tot maandag om de Kamer te laten weten hoe ze de motie gaat uitvoeren.